Programma Week van het Donker 2023

Week van het Donker

Om meer aandacht te geven aan de negatieve gevolgen van lichtvervuiling, om mensen donkerte en het belang hiervan te laten beleven, én om mensen handvatten te geven om lichtvervuiling tegen te gaan, organiseert Natuur en Milieufederatie Noord-Holland ‘De Week van het Donker’. De Week van het Donker vindt plaats van zaterdag 21 t/m vrijdag 27 oktober 2023, de week voorafgaand aan de Nacht van de Nacht (28 oktober). Gedurende de Week van het Donker organiseren we een divers programma op verschillende locaties in Noord-Holland met allerlei donkerte activiteiten.

Bekijk hieronder ons programma per locatie

Maak een nachttour door ARTIS

Maak een nachttour door ARTIS

Beleef donkerte in ARTIS en bestel je kaarten

We luiden de Week van het Donker in op zaterdag 21 oktober (19.30-22.00 uur) met een donkertebeleving in het planetarium van ARTIS. Hoe ziet een sterrenhemel eruit zonder lichtvervuiling? En wat doet kunstlicht met het welzijn van mens en dier? Je ervaart en leert het allemaal tijdens de kick-off! Het wordt een gevarieerd programma met verschillende sprekers, waaronder Samuelle van Deutekom (boswachter Staatsbosbeheer) en Prof. Joke Meijer (Bioclock Consortium). Zij vertellen meer over het belang van het donker voor de natuur en voor mensen. En nog unieker: je krijgt een korte nachttour door ARTIS in het donker! Zo ervaar je donkerte en natuur van dichtbij.

Wil je deze avond niet missen? Houd 21 oktober dan vrij in je agenda! Kaarten kosten  €15,- p.p. (inclusief drankje) en kun je hier bestellen via ARTIS onder naam ‘Mag het Licht uit? Kick off Week van het Donker.

Bestel hier je kaart voor ARTIS

Astronomieshow bij Helderse Vallei

Astronomieshow bij Helderse Vallei

Programma De Helderse Vallei in Den Helder

Ga mee op reis door de ruimte en leer meer over het effect van lichtvervuiling! Tijdens je bezoek aan de Helderse Vallei kun je plaatsnemen in een opblaasbaar planetarium en je ziet allemaal sterren die je normaal niet met het blote oog kan zien. De sterrenkundigen van NOVA vertellen je er alles over!

Naast de planetariumshow is er nog meer te leren en te beleven. Zo kunnen kinderen een planetenmobiel knutselen en liggen er kleurplaten klaar van nachtdieren en sterrenhemels. Ontdek welke dieren en planten wakker worden als het echt donker wordt. En wat eet een uil zoal? Je komt erachter tijdens het uilenballen pluizen. Verder krijgen bezoekers een kleine informatiegids mee over lichtvervuiling, met tips wat ze daar zelf aan kunnen doen. 

Wil je de donkerte beleven in de Helderse Vallei? Klik hieronder en meld je aan.

Programma De Helderse Vallei

Astronomieshow bij De Zandwaaier

Astronomieshow bij De Zandwaaier

Programma de Zandwaaier in Overveen

Een sterrenhemel zonder lichtvervuiling? Hoe ziet dat er eigenlijk uit? Sterrenkundigen van de NOVA nemen je tijdens een astronomieshow mee op reis door de ruimte en vertellen daarbij meer over het effect van lichtvervuiling. Wat heeft lichtvervuiling te maken met het aantal sterren dat wij zien?

Er is nog meer te leren en te beleven in de Zandwaaier. Op woensdag kunnen kinderen lekker knutselen en tekenen. Maak bijvoorbeeld een eigen planetenmobiel of een raket die naar de maan reist! Verder worden er lezingen gegeven over het donker, nachtnatuur en lichtvervuiling. Wil je tips voor thuis? Je kunt een kleine informatiegids meenemen over lichtvervuiling, met tips wat je daar zelf aan kan doen. 

Wil je de donkerte beleven in de Zandwaaier? Klik hieronder en meld je aan.

Programma de Zandwaaier

Informatie wordt in aanloop naar Week van het Donker aangevuld.

Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Noord-Holland en ARTIS

 

Locaties gezocht

Wij zijn op zoek naar locaties in Noord-Holland die samen met ons deze evenementen waar willen maken. Heb of ken je een locatie waar we onze opblaasbare planetarium tijdens de Week van het Donker kunnen plaatsen en andere leuke activiteiten kunnen aanbieden? Laat het ons weten! Goed om te weten: de ruimte van de zaal moet van 23 t/m 27 oktober beschikbaar zijn en minimaal 6,5 bij 6,5 en 3,25 meter hoog zijn.