Week van het Donker wekt bewondering

31 oktober 2023

Week van het Donker wekt bewondering

De afgelopen week was Noord-Holland getuige van een evenement dat de schadelijke effecten van lichtvervuiling onder de aandacht bracht en mensen de kans bood om de schoonheid van de duisternis te ervaren. De ‘Week van het Donker’, georganiseerd door Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, vond plaats van zaterdag 21 tot en met vrijdag 27 oktober 2023, in aanloop naar de ‘Nacht van de Nacht‘ op 28 oktober.

Magie van de duisternis

Week van het Donker omvatte een gevarieerd programma op verschillende locaties in Noord-Holland, waaronder Den Helder, Alkmaar en Overveen, waarbij tal van activiteiten in het teken stonden van de duisternis. Bezoekers konden ter plaatse meer leren over donkerte, nachtdieren en lichtvervuiling. Eén van de hoogtepunten was het bezoek aan een opblaasbaar planetarium waarbij sterrenkundigen van de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie (NOVA) de deelnemers meenamen op een reis door de ruimte. Ze deelden inzichten over het effect van lichtvervuiling en creëerden een indrukwekkende sterrenhemel zonder storend kunstlicht. Daarnaast werden enkele planeten van dichtbij ingezoomd. Dit zorgde voor veel verwondering bij de aanwezigen.

Donkerte activiteiten

Naast de planetariumshow waren er nog veel meer educatieve en interactieve mogelijkheden. Kinderen konden bijvoorbeeld hun eigen planetenmobiel of astronaut knutselen. Gedurende de hele week waren kleurplaten van nachtdieren en sterrenhemels beschikbaar voor bezoekers om in te kleuren. Daarnaast werden er door deskundigen lezingen gegeven over nachtvlinders en vleermuizen, en konden bezoekers gratis informatiegidsen meenemen over hoe zij zelf lichtvervuiling kunnen tegengaan.

Groot succes

De ‘Week van het Donker’ trok meer dan 2000 enthousiaste bezoekers, die zich lieten verbazen door de planetariumshow en zich bewust werden van het negatieve effect van lichtvervuiling. Het succes van dit evenement heeft Natuur en Milieufederatie Noord-Holland geïnspireerd om te overwegen volgend jaar een vergelijkbare ervaring te organiseren. Hiermee blijft de organisatie zich inzetten voor het behoud van onze natuurlijke nachtelijke omgeving en het bewustzijn over het belang van duisternis.

 

Week van het Donker werd gesponsord door provincie Noord-Holland en AEB Amsterdam

Tags: