Bomen planten voor een betere leefomgeving
Verslag symposium Plan Boom
donderdag 9 april 2020
De komende vier jaar kunnen we met het project Plan Boom een miljoen bomen planten in Noord-Holland. Voor iedereen die een bijdrage aan het project wil leveren of meer wil weten over bomen, organiseerden we op 9 april jl. een online symposium. Een groot aantal geïnteresseerden namen deel aan deze virtuele bijeenkomst. Het was een vruchtbaar en informatief symposium met veel interactie tussen de sprekers en de deelnemers. Hieronder volgt een kort verslag en vind je links om de presentaties terug te kijken.
Wat is Plan Boom?
Presentatie door Erna Krommendijk, projectleider Plan Boom (link presentatie)
Plan Boom is een landelijk project dat richt zich op de aanplant van 10 miljoen bomen in tuinen, bermen, plantsoenen, parken, op bedrijventerreinen en in het buitengebied in heel Nederland. Voor en door burgers. In Noord-Holland willen we de komende 4 jaar een miljoen bomen planten. Hiermee verkleinen we onze CO2 uitstoot en wordt onze leefomgeving mooier, groener, frisser, en gezonder.
Bomen doen allerlei goed werk. Bomen houden onder andere water vast, bieden verkoeling, slaan CO2 op en er huizen allerlei organismen. Deze factsheet laat zien welke rol bomen hebben in het klimaatbestendig maken van gebieden.
Welke bomen waar
De bedoeling van Plan Boom is dat de bomen blijven staan en goed worden beheerd. We planten soorten die ecologisch goed passen in de omgeving en aantrekkelijk zijn voor insecten. We gaan niet zomaar ergens bomen planten. We denken goed na over welke bomen passen op welke plek. In de bebouwde kom kiezen we voor bomen die, ook als ze volgroeid zijn, op de plantlocatie kunnen blijven. Dit betekent dat we geen kastanje plaatsen in een al te smalle straat, maar wel een lijsterbes, die niet zo groot wordt. En we kiezen voor soorten waarop veel insecten hun levenscyclus kunnen voltooien (een inheemse zomereik herbergt zo’n 420 soorten insecten, een geïmporteerde Amerikaanse eik maar 126). Het aanplanten gebeurt ook in goed overleg met de betreffende grondeigenaren.
We gaan werken met bomen als: Bittere wilg, Boswilg, Eenstijlige Meidoorn, Egelantier, Gele Kornoelje, Geoorde Wilg, Gewone Beuk, Gewone Es, Gewone Esdoorn, Grauwe Wilg, Grijze Wilg, Haagbeuk, Hazelaar, Hondsroos, Hulst, Kardinaalsmuts, Katwilg, Koraal Meidoorn, Laurierwilg, Lijsterbes, Wilde Peer, Pruim, Ratelpopulier, Rode Kornoelje, Ruwe Berk, Schietwilg, Sleedoorn, Steeliep, Tamme kastanje, Trosvlier, Tweestijlige Meidoorn, Veldesdoorn, Vlier, Vuilboom, Wegedoorn, Wilde Appel, Wilde Liguster, Wilde Mispel, Wintereik, Winterlinde, Zachte Berk, Zoete Kers, Zomereik, Zomerlinde en Zwarte Els.
Hoe werkt het?
We gaan op zoek naar locaties om bomen te planten. Dit kan openbare ruimte zijn, bedrijventerreinen en particuliere tuinen. Voor de aanplant gaan we op zoek naar financiering. Er hebben zich al partijen gemeld die willen investeren in het planten van bomen. Om Plan Boom tot een succes te maken, hebben we elkaar nodig. Geef aan wat je wilt en wat je nodig hebt! Dan gaan wij de juiste partijen met elkaar verbinden en kijken we waar we een rol kunnen spelen om het echt voor elkaar te krijgen.