Nacht van de Noord-Hollandse Natuur  

27 oktober 2022

Nacht van de Noord-Hollandse Natuur

Beleef en bescherm de nacht 

Op 27 en 29 oktober vindt de eerste editie van de Nacht van de Noord-Hollandse Natuur plaats. Hiermee wil de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland samen met de Provincie Noord-Holland mensen bewust maken van het belang van het donker. Maar waarom is het donker dan zo belangrijk, en waarom moeten we het donker beschermen?

Waarom donker?

We zijn bekend met de manieren waarop de natuur vervuild kan raken: wegwerp plastic in het water, uitlaatgassen in de lucht en stikstof in de bodem. Maar het concept lichtvervuiling is voor veel mensen nog nieuw, terwijl ons gebruik van kunstlicht de natuur behoorlijk verstoort.

Wat zijn de negatieve gevolgen van lichtvervuiling?

Mensen kruipen ’s avonds hun bed in, maar er zijn heel veel dieren die juist actief worden als het avond wordt. Ongeveer de helft van alle dieren zijn nachtdieren en hun zintuigen zijn zo aangepast op het donker. Lichtvervuiling heeft daardoor invloed op hun gedrag en welzijn. Zo zijn padden bang voor fel licht, wat de paddentrek verstoort, en raken vleermuizen gedesoriënteerd door kunstlicht.

Daarnaast heeft lichtvervuiling grote effecten op de insectenpopulatie, en daarmee ook op de bestuiving van planten. Nachtvlinders, kevers en andere insecten worden aangetrokken door kunstlicht waardoor ze niet hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Ook blijkt uit Zweeds onderzoek dat velden die worden omringd door kunstlicht minder worden bestoven dan velden zonder kunstlicht. Zowel de planten als de insecten gedroegen zich anders in het verlichte veld.

Wat kun je zelf doen?

Om de nachtnatuur een handje te helpen kun je ervoor zorgen dat jouw eigen tuin een rustplek is voor nachtdieren. Dit doe je allereerst door overbodige lichtbronnen in je tuin te verwijderen of uit te zetten wanneer je ze niet gebruikt. Het licht dat je wel echt nodig hebt kun je ook diervriendelijker maken door er voor te zorgen dat het licht naar beneden schijnt en een zachte, warme kleur heeft.

Ook kun je planten in je tuin plaatsen die goed zijn voor nachtdieren, zoals de teunisbloem, kamperfoelie en nachtjasmijn. Deze planten verspreiden ’s nachts hun geur om nachtinsecten te lokken en de teunisbloem opent zelfs alleen ’s avonds zijn bloemen! Daarnaast kun je nachtdieren ook helpen door voldoende schuilplaatsen in je tuin aan te brengen, bijvoorbeeld een hoekje met snoeiafval voor egels of een vleermuiskast voor vleermuizen.

Nacht van de Noord-Hollandse Natuur in ARTIS

De kick-off van de Nacht van de Noord-Hollandse Natuur is op 27 oktober in het ARTIS-Planetarium, met onder andere Singer-Songwriter Tim Knol, dichter en theatermaker Marjolijn van Heemstra en neurofysioloog Joke Meijer. Deze deskundige sprekers vertellen meer over het belang van het donker voor de natuur en de bezoekers beleven de natuur en het donker van dichtbij tijdens een nachtwandeling door de dierentuin. Kaarten en meer informatie vindt je op de site van Natuur en Milieufederatie Noord-Holland 

Nachtactiviteiten

Deze avond in ARTIS is het startschot van een weekend vol bijzondere nachtactiviteiten in Noord-Holland. Ga bijvoorbeeld sterrenkijken in Overveen, lees een astronomielezing bij in Uitgeest, maakt een fietstocht in Koedijk of ga mee varen door de Eilandspolder of het Ilperveld. Het volledige overzicht is te vinden op de activiteitenkaart van Nacht van de Nacht.  

Bronnen:

https://www.visitwadden.nl/nl/programma-donkerte-van-de-wadden/flora-en-fauna 

Giavi S., Fontaine C. & Knop E. 2021. Impact of artificial light at night on diurnal plant-pollinator-interactions.

Provincie Noord-Holland is sponsor van de Nacht van de Noord-Hollandse Natuur