Een Beleefbos: de kracht van groen voor de zorg

5 april 2022

Inspiratiesessie Beleefbos bij zorginstellingen

Natuur en Milieufederatie Noord-Holland organiseert vrijdag 22 april een hybride inspiratiesessie over het aanleggen van een beleefbos bij zorginstellingen. De sessie vindt plaats op woonzorgpark Noorderhaven van ’s Heeren Loo in Julianadorp. Vorig jaar heeft Noorderhaven een beleefbos laten ontwikkelen met als doel het welzijn én het gedrag van bewoners positief te beïnvloeden. Maar ook om de omgeving van het woonzorgpark nog aantrekkelijker te maken. Met de sessie wil Natuur en Milieufederatie Noord-Holland 22 april andere zorginstellingen inspireren en praktische handvatten meegeven om een beleefbos op het terrein mogelijk te maken. Aansluitend op de kennissessie wordt het beleefbos officieel geopend door Peter Droog, regiodirecteur van woonzorgpark Noorderhaven. Je kunt hierbij aanwezig zijn.

Meld je hier aan

Positieve invloed van beleefbos op welzijn van mensen

Een beleefbos heeft een positief effect op de fysieke, mentale en sociale gesteldheid van mensen. Het is daarom logisch dat veel zorginstellingen op zoek zijn naar manieren om cliënten, bezoekers en medewerkers meer te laten profiteren van deze positieve invloed van groen. Daarnaast helpt het bij het vergroten van de biodiversiteit. Het beleefbos bij Noorderhaven heeft een oppervlakte van ruim 3.000m2 en is voorzien van eetbare bossoorten, gecombineerd met thematische wandelpaden die ruimte bieden voor beleving van de bewoners. Het beleefbos is openbaar toegankelijk, zodat omwonenden er ook van kunnen genieten. Zo heeft dit gebied een bredere maatschappelijke functie.

Meer ruimte voor agroforestry

De ontwikkeling van het beleefbos is onderdeel van het project ‘Proeftuin Agroforestry’ van Natuur en Milieufederatie Noord-Holland. Dit project heeft als doel samen met ondernemers zo’n 10 ha agroforestry en/of voedselbos te realiseren en Noord-Holland daarmee groener en duurzamer te maken.