Duurzame zorg? Het kan in Zaanstad!

28 december 2015

Duurzame zorg? Het kan in Zaanstad!

Zorgcentrum het Pennemes laat het zien en is genomineerd voor de Duurzaan Award, de duurzaamste onderneming van de Zaanstreek 2015. Stemmen kan nog tot 5 januari 2016.

De drie finalisten voor de Duurzaan Award 2015 zijn bekend. De jury van Zaanse duurzame ondernemers en milieu-organisaties selecteerde 3 Zaanse ondernemingen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben en dit ook actief uitdragen. M&O Techniek, Groeneveld Eten en ouderenzorgorganisatie Pennemes maken kans op de titel duurzaamste onderneming van de Zaanstreek en lieten daarmee zeven andere bedrijven die eerder geselecteerd waren (nipt) achter zich. Eerder dit jaar mocht het Pennemes al de prestigieuze Duurzaamheidsaward van Groenlinks in ontvangst nemen. Het publiek is nu aan zet Stem hier.

Pennemes

Het Pennemes, duurzame zorg in ZaanstadOuderenzorgorganisatie Pennemes uit Zaandam is een voorbeeld voor andere organisaties omdat ze durven te vergroenen en verduurzamen in een onzekere tijd. Terwijl anderen de hand op de knip hielden, investeerde Pennemes het afgelopen jaar (maar ook de komende jaren) in groene, innovatieve combinaties van natuur en zorg. Pennemes is ook een proeflocatie voor zeven spraakmakende, groene zorginterventies en laat ze maar liefst vijf universiteiten onderzoek doen naar de effecten van natuur op gezondheid. Pennemes denkt ook op een andere manier aan het klimaat, onder meer met de installatie van 500 zonnepanelen.

Daarnaast draagt Pennemes ook actief bij aan een grotere biodiversiteit. Hun ‘Groene zorgrevolutie’, bleef niet onopgemerkt. Het ministerie van VWS heeft hen gevraagd op te treden als expertisecentrum voor andere zorginstellingen die willen vergroenen. Het Ministerie van EZ is daar bij gekomen en wil Pennemes als voorbeeld gebruiken voor maatschappelijke ondernemingen, om te laten zien hoe verstandig het is om te verduurzamen, juist in moeilijke tijden. Stem hier op Duurzaan http://www.duurzaan.nl/verkiezing/

Natuurlijk geven wij een vriend van het eerste uur onze stem.

Uit de motivatie van het Pennemes: 7-Keurmerk Goed voor de Buurt. Om veranderingen goed te borgen in én buiten de zorgsector moet er een periodieke verbeterimpuls zijn. Wij kennen dat vooral in de vorm van keurmerken en daaraan verbonden audits. Nu zijn er natuurlijk al verschillende groene keurmerken maar wij vonden dat die eigenlijk onvoldoende de lokale natuur en biodiversiteit betrokken. Ook de aansluiting bij lokale ‘groene clubs’ is in die keurmerken amper geborgd. Daarom hebben wij – toen wij ons aansloten bij de Green Deal ‘Op weg naar een Duurzame Zorg’ hard gemaakt voor een keurmerk waarbij die elementen ook vertegenwoordigd zijn. Als wij kijken naar het succes van verduurzaming in onze instelling en wijk dan concluderen wij dat dat alleen mogelijk was door de samenwerking met lokale groene partners, zoals het ZNMC, de Zaanse Bijhoudersvereniging, Vogelwacht Zaanstreek, IVN, MNH, st. Veldwerk, Transition Town, De Fabriek, het Rosmolenwijkteam en Rosmolen Bewonersinitiatief. Juist die samenwerking creëerde enorme energie, enthousiasme en drijfkracht.

Lees de hele motivatie van het Pennemes hier http://www.duurzaan.nl/pennenmes-grensverleggend-in-duurzame-ouderenzorg/