Agroforestry neemt een vlucht in Noord-Holland

23 november 2018

Agroforestry neemt een vlucht in Noord-Holland

Noord-Holland krijgt er de komende jaren tientallen hectares agroforestry en voedselbos bij. Bomen worden ingepast in landbouwsystemen om het landschap aantrekkelijker voor biodiversiteit te maken en de productie klimaatbestendiger en diverser. Uit een goed ontworpen voedselbos kunnen het hele jaar door eetbare producten worden geoogst zoals groenten, fruit, noten, thee, paddenstoelen en honing. Voedselbossen worden daarnaast aangeplant bij sociale instellingen om het contact van mensen met de natuur en hun voedsel te versterken.

De Natuur en Milieufederatie Noord-Holland (MNH) is het project ‘Proeftuin Agroforestry’ gestart met vijf ondernemers, uiteenlopend van agrariërs en fruittelers tot eigenaren van een zorginstelling, om in 2019 zo’n 10 ha agroforestry en/of voedselbos te realiseren. Het project is een opstapje naar meer ruimte voor agroforestry en voedselbosbouw in Noord-Holland de komende jaren.

In 2019 worden verschillende kennis- en ontwerpsessies georganiseerd waar geïnteresseerde ondernemers kennis kunnen maken met de praktische toepassingen en voordelen van agroforestry en voedselbosbouw. Als aftrap organiseert MNH op vrijdagmiddag 30 november in Haarlem het eerste kenniscafé Agroforestry en Voedselbosbouw in Noord-Holland. In dit kenniscafé spreken experts en ervaringsdeskundigen over de toepassingen van agroforestry en geven tips en tricks voor het realiseren van een voedselbos. Wilt u erbij zijn? Meer informatie over dit kenniscafé is te vinden via www.mnh.nl/agenda. Hier kunt u zich ook aanmelden.

logo-EU-met-plattelandsontwikkeling