Milieufederatie Noord Holland Samen voor een gezond en duurzaam Noord-Holland
Menu
Kenniscafé ‘Agroforestry en voedselbosbouw in Noord-Holland’

Kenniscafé ‘Agroforestry en voedselbosbouw in Noord-Holland’

Graag nodigen we u uit voor het symposium ‘Agroforestry en voedselbosbouw in Noord-Holland’ op vrijdag 30 november. 

Agroforestry is een vernieuwende vorm van landbouw waarbij gewassen en bomen gecombineerd worden in één systeem. De productie wordt hiermee meer divers, wat het landbouwsysteem sterker kan maken. Nutriënten (voedingsstoffen) en water worden beter benut en de omgeving wordt aantrekkelijker voor biodiversiteit. Deze functionele biodiversiteit draagt weer bij aan de productiviteit van het systeem.

Binnen agroforestry bestaan vele vormen, waar voedselbosbouw er een van is. Tijdens het symposium krijgt u meer inzicht in de mogelijkheden van Agroforestry voor Noord-Holland door een inspirerende lezing, een verhaal uit de praktijk, een film en een brainstormsessie. De bijeenkomst is ook een mogelijkheid mensen te ontmoeten die al aan de slag zijn met dit systeem of juist willen beginnen te werken met agroforestry. Bent u benieuwd? Wij verwelkomen u graag!

Agroforestry project Noord-Holland

Dit symposium organiseren we in samenwerking met Groen Kapitaal van de Provincie Noord-Holland die op zoek is naar verdienmodellen voor voedselbosbouw. De bijeenkomst is ook een opstapje naar een groter project ‘Proeftuin Agroforestry Noord-Holland’, waarin De Natuur en Milieufederatie in samenwerking met het Louis Bolk Instituut, boeren en andere partijen een pilotproject start om de toepassing van agroforestry in Noord-Holland te onderzoeken en te realiseren.

Locatie

Provinciehuis
Dreef 3
2012 HR, Haarlem

Programma

13.00 uur     Inloop – Met koffie en thee.

13.15 uur     Welkom en Kennismaking – in kaart brengen initiatieven en plannen.

13.45 uur     Presentatie Agroforestry – Boki Luske

Boki Luske is onderzoeker bij het Louis Bolk Instituut en expert op het gebied van agroforestry. Boki zal de verschillende toepassingen van agroforestry nader toelichten en daarbij focussen op de mogelijkheden van agroforestry in Noord-Holland.

14.05 uur     Pauze – Met koffie en thee.

14.20 uur     Presentatie Den Food Bosch – Paul Müller

Den Food Bosch is een jong voedselbosinitiatief in Den Bosch met een innovatief en rationeel ontwerp en businessplan. Paul zal het initiatief presenteren en de ervaring delen die hij opdeed met het maken van het ontwerp en het businessplan.

14.40 uur     Presentatie Studenten UvA

Een groep studenten heeft onderzocht hoe je een voedselbos ontwerpt zodat het vier gezinnen kan voeden.

15.00 uur    Brainstormsessie

In een geleide sessie met praktijkgerichte vragen brainstormen we in groepjes verder over thema’s binnen agroforestry. Ook kunt u ervaringen uitwisselen. Thema’s die aan de orde komen zijn 1) Verdienmodellen; 2) Starters-groeikit voedselbos; 3) Voedselbos als pensioen; 4) Vergunningen en regelgeving. Bij elk thema zal een expert of ervaringsdeskundige aanwezig zijn.

16.00 uur     Film

16.15 uur     Borrel

Komt u ook? Meld u dan hier aan!

Dit kenniscafé wordt mogelijk gemaakt door Groen Kapitaal en de Provincie Noord-Holland. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 

 

Nationale Postcode Loterij
CBF