Aan de slag met Agroforestry? Zo doe je dat!

30 november 2021

Aan de slag met Agroforestry? Zo doe je dat!

Er verandert momenteel veel in het Nederlandse landbouwsysteem. Zo is er steeds meer aandacht voor de mogelijkheden van natuurinclusieve landbouw. Eén van de mogelijkheden is het aanplanten van (fruit)bomen en struiken op het agrarisch bedrijf, ook wel agroforestry genoemd.

Agroforestry bevindt zich momenteel in de pioniersfase in Nederland. Er is veel vraag van ondernemers naar de mogelijkheden om agroforestry in de praktijk toe te passen. Natuur en Milieufederatie Noord-Holland werkt samen met haar partners om deze ondernemers op weg te helpen en hun keuzes inzichtelijk te maken. Hiervoor hebben wij drie ondernemers, Jorrit Koeman, Wil Sturkenboom en Henk Stroomer, geïnterviewd die onlangs agroforestry op hun terrein hebben toegepast. Zij geven in deze filmpjes praktische tips en adviezen om aan de slag te gaan met agroforestry.

Handreiking

Daarnaast hebben wij de handreiking ‘Agroforestry op het landbouwbedrijf. Bomen en struiken inpassen. Hoe pak je dat aan? ontwikkeld met praktijkervaringen van verschillende pioniers in agroforestry, tips en tricks op het vlak van verdienmodellen, regels en wetgeving, ontwerpen en nog veel meer. Door deze kennis te delen hopen we andere geïnteresseerden handvatten te geven om te starten met agroforestry en het proces dat zij doorlopen te versnellen.

Interesse?

Heb jij interesse in agroforestry of ben je gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk dan onze agroforestrypagina met de filmpjes, lees de handreiking of ga naar www.landbouwmetnatuur.nl voor nog meer voorbeelden. Je kunt ook contact opnemen met Marieke den Nijs van Natuur en Milieufederatie Noord-Holland via m.dennijs@mnh.nl.

logo-EU-met-plattelandsontwikkeling

Meer informatie?

Profiel Marieke den Nijs

Marieke den Nijs

Senior projectleider Landbouw en Natuur