10 tips voor gezond bewegen in gezonde lucht

Tien tips voor gezond bewegen in gezonde lucht

Bewegen is gezond, ook in de stad. Tegelijk ben je als hardloper, fietser of wandelaar kwetsbaar. Je ademt bij inspanning al snel drie keer zo veel lucht in als normaal. Helaas kan vooral roetuitstoot van verkeer voor ernstige gezondheidsschade zorgen. Tien tips om van de schoonste lucht te profiteren:

  1. Vermijd drukke wegen in de stad. Hier krijg je al snel drie tot tien keer meer fijnstof binnen dan in een rustig park of langs een rustige weg.
  2. Loop op minimaal 300 meter afstand van een snelweg en 50 meter van drukke stadswegen. Ook enkele meters extra afstand maken al een verschil.
  3. Loop en fiets zo min mogelijk direct achter scooters en ander verkeer. Als er een oude brommer langsrijdt, adem je ongeveer 30 keer meer deeltjes fijnstof per liter lucht in. Een apart fietspad of de stoep ernaast is schoner dan op de weg.
  4. Vermijd drukke wegen met hoge bebouwing en veel bomen; deze houden wind tegen waardoor vervuiling blijft hangen. Vermijd ook drukke stoplichten en tunnelmonden. Als het verkeer optrekt veroorzaakt dat een flinke roetuitstoot.
  5. Kijk hoe de wind waait en loop of fiets aan de bovenwindse kant van de weg. Daar is de lucht al snel twee keer schoner.
  6. Op windstille, warme of mistige dagen kan de luchtvervuiling sterk toenemen. Na regen en bij harde wind is de lucht vaak juist schoner.
  7. Loop of fiets bij windstil, zonnig zomerweer bij voorkeur ’s morgens, dan is de lucht het schoonst. Zomersmog ontstaat door een combinatie van zon en luchtvervuiling en is ’s middags op zijn hoogste niveau. ’s Avonds en ’s nachts neemt het weer af.
  8. Ga je sporten in een groener gebied buiten de stad? Pak dan bij voorkeur de fiets.
  9. Vermijd de spits, met name in de avond, of neem tijdens de spits een omweg langs een rustigere route. De hoeveelheid schadelijke stofdeeltjes is in de spits langs wegen veel hoger dan wanneer er minder verkeer is.
  10. Zorg ook zelf voor schone lucht. Atletiekverenigingen en sportclubs kunnen zelf schone evenementen organiseren. Op de club kun je met elkaar ook bespreken wat schone looproutes zijn.

Lees ook onze 10 tips voor een gezondere gemeente.

Wil jij Noord-Holland helpen schoner en gezonder te maken?