Verdonker je omgeving

Verdonker je omgeving

Lichtvervuiling is een relatief onbekende vorm van milieuvervuiling, maar één van de makkelijkste vormen om aan te pakken. Speciaal voor medewerkers van Roompot hebben wij op een rijtje gezet wat het belang is van het behoud van het donker, hoe je deze donkerte kunt beschermen én hoe je het donker beleefbaar kunt maken voor je gasten.

Waarom is het donker belangrijk?

Toen het kunstlicht werd uitgevonden maakte het onze wereld groter. We konden in de avonduren lezen en studeren en daarmee de wereld ontdekken. Inmiddels is er zoveel licht dat het vervuilend werkt en het onze wereld kleiner maakt. We kunnen de sterren niet meer zien en planten en dieren verdwijnen bij een overvloed van licht.

De lichtvervuiling in Nederland is volgens satellietmetingen in de afgelopen 25 jaar met zo’n 49% toegenomen.[1]. Onderzoek met meer nauwkeurige meetapparatuur laat echter zien dat de toename in werkelijkheid wel zon 350% is, letterlijk een verschil tussen dag en nacht.

Effecten op mens en dier 

Lichtvervuiling vormt een grote bedreiging voor zowel mens als natuur. Alles in de natuur, inclusief de mens, heeft zich ontwikkeld met een ingebouwd ritme van dag en nacht, wat essentieel is voor processen zoals voortplanting, voeding, slaap, en vluchtgedrag. Lichtvervuiling ontregelt deze bioritmen en heeft voor vele soorten negatieve gevolgen. Zo worden insecten fataal aangetrokken tot kunstlicht, raken trekvogels gedesoriënteerd en verliezen prooidieren hun vermogen om zich te verbergen voor roofdieren.

Ook mensen hebben last van overmatige verlichting. Het vermindert de aanmaak van het hormoon melatonine. Dit leidt tot verminderde slaapkwaliteit, vermoeidheid, verhoging van stress en concentratieproblemen. In Nederland ervaren ongeveer 675.000 mensen ernstige lichthinder en ondervinden 400.000 personen slaapverstoring door lichtvervuiling[2].

Aan de slag 

De afgelopen jaren hebben wij ons als Natuur en Milieufederatie met verschillende projecten ingezet voor het beschermen en beleven van het donker. Hieronder hebben we onze kennis op een rijtje gezet, zodat jij makkelijk ideeën op kunt doen!

Wil je op de hoogte blijven van ons werk? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!