Nacht van de Nacht

Nacht van de Nacht

Met de Nacht van de Nacht vieren we het belang van een donkere nacht voor natuur en mens. Dat doen we ieder jaar op de laatste zaterdag van oktober. Jaarlijks bezoeken duizenden mensen in Noord-Holland de nachtwandelingen en vaartochten door polder, bos en duin. Bij Volkssterrenwachten staan de kijkers klaar en vleermuizen, nachtvlinders en uilen geven een kijkje in hun nachtleven…

Lichthinder

Met deze jaarlijkse campagne van de Natuur en Milieufederaties wordt aandacht gevraagd voor het klimaat en energiebesparing op licht. We hebben als doel om de hoeveelheid lichtvervuiling in Nederland te verminderen. Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Vanuit de ruimte gezien licht Europa enorm op en binnen Europa zijn België en Nederland het meest verlicht.

nacht van de nacht

Belang van donkerte

Door spaarzamer en slimmer te verlichten kan veel geld en energie bespaard worden. Veel reclameverlichting blijft de hele nacht branden en parkeerplaatsen en wegen hoeven niet de hele nacht verlicht te worden als er nauwelijks iemand gebruik van maakt. Ook heeft voldoende duisternis een positief effect op de gezondheid en afweersysteem van mens en dier. Sinds de komst van elektrisch licht zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen.  Tijdens de Nacht van de Nacht vieren we het belang van de donker met nachtelijke activiteiten door heel Noord-Holland. Deze campagne groeit ieder jaar en begint de vruchten af te werpen, want steeds meer bedrijven doven inmiddels structureel de verlichting.

Doe je ook mee?

Tijdens dit jaarlijkse publieksevenement worden honderden nachtelijke activiteiten in het duister georganiseerd. Deze zijn niet alleen leuk voor de deelnemers, ook participerende organisaties krijgen de nodige aandacht. Elk jaar kijken we ernaar uit om mooie en bijzondere activiteiten aan de lijst toe te voegen. Wil jij met jouw organisatie meedoen? Je kan je activiteit dan toevoegen via de website van Nacht van de Nacht. Heb je nog geen idee wat voor activiteit je dit jaar wil organiseren? Wij hebben een aantal suggesties voor je op een rij gezet.

Doe het licht uit in jouw bedrijf

Laat je bovendien inspireren door voorbeelden als TATA Steel en de Amsterdamse Zuidas. en laat zien dat je ook bewust met verlichting om gaat. Wat jouw bedrijf kan doen lees je hier en je actie kun je zelf op de kaart van de Nacht van de Nacht zetten.

Meer informatie?

Op de website staat meer achtergrondinformatie over deze jaarlijkse belevenis. Bovendien vind je hier alle promotiemateriaal dat je voor dit evenement kunt inzetten.

Meer weten over dit project?

Profiel Carolien Brussel

Carolien Brussel

Communicatiemedewerker