Zaterdag 30 oktober Nacht van de Nacht én Nacht van het Wad

21 oktober 2021

Zaterdag 30 oktober Nacht van de Nacht én Nacht van het Wad

Op zaterdag 30 oktober is het zowel de Nacht van de Nacht als de Nacht van het Wad. De laatste zaterdagavond van oktober is hét moment om aandacht te vragen voor het klimaat en energiebesparing op licht. Het doel: minder CO2 uitstoot en minder lichtvervuiling. Waar de Nacht van de Nacht in heel Nederland plaatsvindt, richt de Nacht van het Wad zich op het behoud van donkerte langs de Waddenkust.

Lichtvervuiling op een keerpunt?
Afgelopen eeuw werd Nederland maar liefst zo’n 125 keer lichter. Gelukkig lijkt er sinds een paar jaar een keerpunt zijn bereikt. Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlandse steden weer langzaam donkerder worden. Aandacht en bewustwording blijft echter van belang, zeker in de steden. Door de lage kosten van led verlichting zijn veel bedrijven geneigd de verlichting en reclames de hele nacht aan te laten. Lichtvervuiling door nachtelijke verlichting met kunstlicht kost niet alleen veel geld en energie, maar verstoort ook het bioritme van mensen, dieren en planten. En we kunnen minder genieten van de mooie sterrenhemel: in de grotere steden kan men nauwelijks nog de sterren zien; de Melkweg al helemaal niet meer. Dit komt vooral door openbare verlichting en reclameverlichting.

Behoud van donkerte in het Waddengebied
In tegenstelling tot de grote steden is het Waddengebied een van de weinige gebieden in Nederland waar donkerte echt kan worden ervaren. Dat willen we graag behouden en versterken. Als onderdeel van het programma Donkerte van de Wadden organiseren de Natuur- en Milieufederaties van Groningen, Friesland en Noord-Holland daarom naast de Nacht van de Nacht ook de Nacht van het Wad. Langs de hele Waddenkust en op de Waddeneilanden worden meerdere keren per jaar activiteiten in het donker georganiseerd, zoals nachtwandelingen, vaartochten, sterrenkijken en waddenexcursies. Donkerte van de Wadden wil bewoners, recreanten en toeristen in het waddengebied de duisternis van Werelderfgoed Waddenzee laten ervaren.

Mogelijkheden voor gemeenten en bedrijven
Steeds meer gemeenten schakelen over op duurzame verlichting en doven daar waar mogelijk verlichting. Ook steeds meer bedrijven doen mee. Wil je als gemeente of bedrijf ook meedoen? Kijk dan op nachtvandenacht.nl voor mogelijkheden en aanbevelingen. Toeristische ondernemers in het Waddengebied kunnen sinds kort het adviespakket raadplegen om hun onderneming aantrekkelijk te maken voor duurzaam natuurtoerisme.

Kom langs bij één van de vele activiteiten!
Op zaterdag 30 oktober is het de Nacht van de Nacht én de Nacht van het Wad. Er worden weer honderden evenementen in het donker georganiseerd in de avond en nacht dat de klok een uur teruggaat en de nacht een uur langer is. Van nachtklimmen tot diners bij kaarslicht, van een masterclass sterrenkunde tot een dark sky cruise. Alle activiteiten vind je op de activiteitenkaarten van de Nacht van de Nacht en van Nacht van het Wad. Ook doven gemeenten en bedrijven op honderden plekken de verlichting van gebouwen, monumenten en reclameverlichting tijdens de nacht. Doe je ook mee?

nacht van het wad