Weer een proefperceel agroforestry aangelegd!

26 maart 2024

Weer een proefperceel agroforestry aangelegd!

Op vrijdag 22 maart is in Noord-Holland het tweede proefperceel van het project ‘Aan de slag met agroforestry’ aangelegd bij biologisch akkerbouwer Isaäc Bos in Weteringbrug in de Haarlemmermeer.  Met behulp van 10 enthousiaste vrijwilligers van Life Terra gingen er zo’n 350 bomen de grond in.

Uniek akkerbouwbedrijf

De afgelopen jaren heeft Isaäc Bos al verschillende stappen gezet met zijn akkerbouwbedrijf. Zo is hij overgestapt naar strokenteelt met niet diep kerende grondbewerking en vaste rijpaden, en is zijn bedrijf biologisch en veganistisch geworden. Agroforestry is de volgende stap en past hij toe op een perceel van 5,3 hectare.

““Iedereen moest even zijn draai vinden, maar er is hard gewerkt”, aldus Isaäc. “Ondanks de regen en de vrij harde ondergrond was het een gezellige middag. De eerste twee windsingels van populieren, wilgen en elzen zijn een feit.””

Isaäc Bos

Aanplant

De komende week worden de overige 400 bomen aangeplant, naast de windsingels ook enkele rijen hazelaars. Met dit agroforestrymodel hoopt Isaäc een beter microklimaat te creëren voor de gewassen die er geteeld worden en de biodiversiteit te ondersteunen.

Meer informatie?