

Zoeken
2 april 2014
Ik pikte er drie voor u uit.
Voor de Hondsbossche en Pettemer Zeewering wordt een zandige oever met een duin aangebracht. Hiermee worden de huidige problemen met de hoogte en de sterkte van de dijk opgelost. De zandige versterking wordt zodanig vormgegeven dat er kansen worden gecreëerd voor recreatie en natuurontwikkeling. Dit werk wordt in 2014 en 2015 gerealiseerd.
Een heel ander aspect van waterinnovatie vinden we op Texel.
Onder andere door de invloed van klimaatverandering zal wereldwijd de verzilting van landbouwgrond toenemen. Voor de landbouw is dat schadelijk. Zilt Proefbedrijf Tested on Texel zoekt naar kansen bij verzilting en doet onderzoek naar de teelt van gewassen, waaronder aardappels, op zilte grond. De zilte aardappel heeft een heel rijke minerale samenstelling en een bijzonder goede smaak. De zilte aardappel is op de lokale markt van Texel verkrijgbaar. Er is inmiddels een vergelijkbaar project in Egypte in gang gezet.
Bij het concept ´achteroever´ draait het om nieuwe vormen van waterberging en functiecombinaties, om de waterveiligheid te vergroten en slim om te gaan met zoetwatertekort en de leefomgeving in en om het IJsselmeer. De eerste achteroever is in 2013 gerealiseerd in de Koopmanspolder bij Andijk en richt zich op vis en natuur. Met een innovatieve en visvriendelijke buisvijzel is de Koopmanspolder verbonden met het IJsselmeer. Er wordt drie jaar geëxperimenteerd met het waterpeilbeheer. In 2014 wordt de mogelijkheid verkend van een achteroever in de Wieringermeer die zich richt op landbouw, tuinbouw, aquacultuur en visserij.
De brochure en de aanbiedingsbrief van de minister van Infrastructuur en Milieu zijn te vinden op de website van Rijksoverheid en op die van de provincie Noord-Holland. Warm aanbevolen!