Waar zijn de uitslagen van de Waterschappen?

20 maart 2015

Waar zijn de uitslagen van de Waterschappen?

Het is stil rond het verloop van de waterschapsverkiezingen, die eergisteren samenvielen met de stembusgang voor de Provinciale Staten. Vanaf het moment dat de stembureaus hun deuren sloten, is Nederland bestookt met exitpolls, (voorlopige) uitslagen, trends en cijfers over het bestuur van de provincies en zelfs over de zetelverdeling in de Eerste Kamer die pas in mei zijn beslag krijgt.

Maar geen snipper nieuws over de waterschappen. Dat komt, legt de woordvoerder van de Unie van Waterschappenuit, omdat iedereen voorrang gaf aan de uitslag van de Statenverkiezingen.

Verschillend stemmen

De gemeenten die de voorlopige uitslagen van de waterschapsverkiezingen moeten doorgeven, hebben op verschillende manieren de stemmen geteld. “De ene gemeente telt de stemmen voor de provincie tegelijk met die van de waterschappen. De andere telt na elkaar, en dan wordt de voorrang gegeven aan de provincies.”

“Gemeenten valt niets te verwijten. Het is de eerste keer dat beide verkiezingen samenvallen en daar komt organisatorisch veel bij kijken.” De verkiezingen zijn volgens de unie goed verlopen. “Het is voor iedereen even wennen.”

Landelijk beeld

De Unie van Waterschappen heeft ondertussen de helft van de uitslagen binnen en hoopt vanmiddag een landelijk beeld te kunnen geven op basis van de dan getelde stemmen. Maandag volgt de definitieve uitslag.

Tot die tijd kunnen belangstellenden de websites van de afzonderlijke waterschappen checken op verkiezingsnieuws.