Verbind Europese hoofdsteden middels hogesnelheidsspoor (HSR)

3 juli 2023

Verbind Europese hoofdsteden middels hogesnelheidsspoor (HSR)

Duurzaam en sneller openbaar vervoer

High-Speed Rail (HSR, spoor geschikt voor snelheden van 300 km/u en daarboven) verkort reistijden, bevordert de economische ontwikkeling en vervangt korte afstandsvluchten door duurzame hogesnelheidstreinen. Slechts 6 van de 27 EU-landen beschikken over zo’n HSR-netwerk, terwijl internationale HSR-verbindingen nauwelijks bestaan.

Afstanden zoals Amsterdam – Berlijn (650 km), momenteel in ongeveer 6 uur met de trein bereikbaar, kunnen in 2:30 uur worden bereikt zodra high-speed rail is aangelegd; Hamburg en Frankfurt in twee uur, en Kopenhagen in 3:30 uur. Omdat HSR de treinen in staat stelt met snelheden van 300 km/u en daarboven te rijden, worden afstanden tussen de 200 – 800 km sneller met de trein dan het vliegtuig afgelegd. Zo worden korte afstandsvluchten door hogesnelheidstreinen vervangen, verminderen emissies en neemt de overlast van Schiphol af.

Omdat veel Europese burgers hetzelfde willen, heeft Stichting High-Speed Rail (www.highspeedrail.nl) bij de Europese Commissie een Europees Burgerinitiatief (EBI) aangevraagd om alle Europese hoofdsteden middels hogesnelheidsspoor te verbinden. Het EBI is een democratisch middel waarmee de Europese Commissie zich committeert actie te ondernemen en wetgeving te maken over een onderwerp waar in een periode van 12 maanden in totaal 1.000.000 handtekeningen voor zijn ontvangen.

De Europese Commissie heeft het verzoek voor het starten van een Europees burgerinitiatief ingewilligd, en binnen enkele weken zijn meer dan 28,000 handtekeningen door heel Europa gezet. Voorzitter Rogier Vergouwen: “De snelheid waarmee handtekeningen worden gezet, en dat deze over heel Europa tegelijkertijd binnenkomen, geeft aan dat alle Europese burgers hetzelfde willen: sneller treinverkeer, dat vluchten over de korte afstand gaat vervangen. Bij de Europese burgers is er een duidelijke wil om dit met elkaar te realiseren, met het gevolg dat reizen binnen Europa efficiënter en milieuvriendelijker wordt.

Om het initiatief te steunen kunt u het tekenen op https://eci.ec.europa.eu/035/public/

Meer informatie op https://www.connect-capitals-hsr.eu/nl/

Ja, ik teken het burgerinitiatief