Stagiair Jochem helpt boeren met natuurinclusieve landbouw

20 september 2018

Stagiair Jochem helpt boeren met natuurinclusieve landbouw

Jochem Noordermeer is stagiair bij Natuur en Milieufederatie Noord-Holland. Als boerenzoon weet hij heel goed hoe het reilt en zeilt op het boerenland. Hij ziet tevens de vele voordelen van het toepassen van natuurinclusieve landbouw en vertelt hier graag over:

Jochem Noordermeer

Momenteel zit ik in het derde jaar van de hbo-opleiding Tuin- en Akkerbouw aan het Van Hall Larenstein te Leeuwarden. Verder ben ik geboren en getogen op een biologisch akkerbouwbedrijf in Middenmeer, Wieringermeerpolder. Het boerenleven is mij dus met de paplepel ingegoten: prachtig om op het land bezig te zijn.

Behoud van natuur

Als boeren hebben we naast de verantwoordelijkheid om mensen van eten te voorzien ook een natuurbeheerdersfunctie. Een aanzienlijk deel van het wereldwijde landoppervlak is immers bestemd voor landbouwdoeleinden. Behoud van de natuur is cruciaal om robuuste landbouwsystemen te realiseren. Helaas zie ik vaak om mij heen dat agrarische ondernemers economische winst maximaliseren ten koste van de natuur. Natuurlijk is het voor een onderneming belangrijk om economisch gezond te zijn, maar in hoeverre mag er ook winst voor de natuur gegenereerd worden?

Linksboven: aardappels planten; rechtsboven: tarwe oogsten; linksonder: wortelen machinaal schoffelen; rechtsonder: rode kool machinaal schoffelen.

Natuurinclusieve landbouw:
samenwerken met de natuur

Uiteindelijk zal het kiezen voor natuur ook voor de meeste economische winst zorgen, omdat natuur nou eenmaal langer meegaat dan de vergaanbare bronnen voor synthetische producten. Hiermee wil ik niet zeggen dat we als boeren niets meer moeten onderhouden en de natuur z’n gang moeten laten gaan, maar we kunnen wel samenwerken met de natuur. Daarom span ik mij tijdens mijn stageperiode bij MNH in om agrarische ondernemers te helpen bij het ontwikkelen van natuurinclusieve landbouw.