Sijas Akkerman over groeiambitie KLM en Schiphol

10 oktober 2017

Sijas Akkerman over groeiambitie KLM en Schiphol

KLM-topman Pieter Elbers wil dat Schiphol ook na 2020 de ruimte krijgt om te groeien. Dat zegt hij in een interview met Nieuwsuur. Maar hoe groot die groei precies moet zijn, wil Elbers niet zeggen. “Ik ga me niet vastleggen op getallen.” Het huidige plafond is 500.000 vliegbewegingen per jaar tot 2020, maar dat wordt waarschijnlijk volgend jaar al gehaald. Volgens Schiphol is er nog aantoonbaar groei mogelijk, omdat de luchthaven nu ruim onder de afgesproken van geluidsbelasting blijft.

Verzet vanuit meerdere partijen

Maar daar is niet iedereen het mee eens. De groeiplannen van Schiphol en KLM stuiten op verzet in onder andere de Tweede Kamer, en uiteraard ook van de Milieufederatie. De NOS maakte een filmpje en artikel, met ook Sijas Akkerman, directeur Milieufederatie Noord-Holland aan het woord: 

Sijas Akkerman, die namens de milieuorganisaties in de Omgevingsraad Schiphol zit, noemt 500.000 vliegbewegingen per jaar een harde grens. “Daarbinnen kan KLM groeien, dat is ook belangrijk voor de Nederlandse economie. Maar 500.000 vluchten is genoeg.

Hij is niet onder de indruk van de verbeteringen die worden doorgevoerd. “Vliegtuigen worden elk jaar ongeveer 1 procent stiller, maar voor de overlast maakt dat geen verschil. Of er nou een vliegtuig met 80 of 70 decibel overkomt, de overlast is in beide gevallen groot.”

Omwonenden zitten dan ook niet op meer groei te wachten, zegt Akkerman. “De provincie Noord-Holland heeft onderzoek gedaan onder inwoners. Die zetten een gezonde leefomgeving echt op nummer één en de groei van Schiphol helemaal onderaan.”

Lees en bekijk hier het volledige artikel en filmpje van de NOS.