Schuift u aan ‘Aan de Boerentafel’?

21 september 2018

Schuift u aan ‘Aan de Boerentafel’?

De tafel is gedekt en de stoelen staan klaar. Schuift u aan ‘aan de boerentafel’ voor een natuurvriendelijke maaltijd en een verbindend gesprek met de boer? Zes boeren uit verschillende sectoren in Noord-Holland openen de staldeuren om boer en burger bijeen te brengen en met elkaar in gesprek te laten gaan. En dit alles tijdens een heerlijk diner met het thema ‘Aan de Boerentafel’ Proef de natuur en denk meeHet diner staat in het teken van proeven, beleven en inspireren. U geniet niet alleen van puur Noord-Hollandse producten, maar u gaat ook in dialoog met de boer om mee te denken over het aantrekkelijker maken van natuurvriendelijke landbouwproducten.

Steeds meer mensen willen seizoensgebonden, lokale en natuurvriendelijke producten. Aan de andere kant lopen boeren tegen de vraag op hoe zij hun product met het bijbehorende verhaal aan de consument kunnen overbrengen.

In gesprek met de boer

‘Aan de Boerentafel’ maakt deze noodzakelijke verbinding tussen u als consument en de boer mogelijk. Door met elkaar te brainstormen ontstaan ideeën en kunnen goede voorbeelden besproken worden om de afstand tussen beide partijen te verkleinen. Vanuit daar streven we naar het ontwikkelen van concepten die de vraag naar lokale en/of duurzaam geteelde producten uit Noord-Holland stimuleren.

Bent u er ook bij?

Houdt u van lokale, biologische en duurzame producten en ziet u deze producten graag prominenter in beeld? Dan is dit een uitgelezen kans om mee te denken en uw belevingen met de boer en andere geïnteresseerden te delen. Zes Noord-Hollandse boeren uit verschillende sectoren openen de deuren van de stallen. U kunt een keuze maken uit een of meerdere diners. Het aantal deelnemers is beperkt. U kunt zich aanmelden door op de betreffende link te klikken.

Boerendiners

Zes boeren uit diverse sectoren stellen hun boerderij beschikbaar voor een heerlijk diner. De volgende diners staan al op de agenda.

Donderdag 11 oktober 2018: Fam. Korrel, Melkveehouderij Boerderij Polderzicht :
In deze eerste editie staat het initiatief Amstelzuivel centraal. Boeren uit de omgeving Amstelland ontwikkelen plannen om dagverse melk te leveren aan een nog nieuw te bouwen lokale zuivelfabriek. Hoe kan dit vervolgens het beste in de markt gezet worden? De boeren en ondernemers komen graag tijdens het diner met u in contact. Wilt u hierover meedenken? Meld u dan aan! DIT DINER HEEFT REEDS PLAATSGEVONDEN.


Woensdag 17 oktober 2018: Bio Schapenhouder Boer Zijp
In het tweede diner uit deze serie staat de smaak van de Eilandspolder centraal. Boer Zijp vraagt zich af hoe zijn natuurinclusieve schapenvlees zo effectief mogelijk regionaal verkocht zou kunnen worden. Nu wordt het vooral in Amsterdam afgezet, maar de lokale horecabedrijven kunnen ook goede afnemers zijn. Daarnaast komt ook de belangrijke waarde van het landschap ter sprake. Wat voor invloed heeft het voortbestaan van de boer op de landschapswaarde in de omgeving? De vraag is: welke natuurvriendelijke producten spreken consumenten en horeca aan en wat kunnen wij eraan doen om deze mooie Eilandspolder te behouden? DIT DINER HEEFT REEDS PLAATSGEVONDEN.

Woensdag 7 november 2018: Bollenkweker Huiberts
Boer Huiberts staat in Noord-Holland bekend om zijn biologische bollen. Een bollenboer produceert grote hoeveelheden bollen. Verkoop alleen aan particulieren is onvoldoende en daarom is het een grote uitdaging om alle bollen kwijt te raken. Hoe kunnen wij er voor zorgen dat de afzet van biologische bollen makkelijker wordt? En in het algemeen: hoe kan de afzet van biologische producten worden verbeterd? Samen bespreken we dit aan de boerentafel. DIT DINER HEEFT REEDS PLAATSGEVONDEN. Lees het verslag van de Provincie Noord-Holland over dit diner en het krantenartikel in het NHD.

Woensdag 14 november Melkveehouder Konijn 
Melkveehouder Konijn werkt biodynamisch waarbij de natuurlijke processen zoveel mogelijk worden begeleid zonder ze te verstoren. Van hun melk wordt onder andere een speciale kaas gemaakt: ‘Bergens Blonde’. Er komt natuurlijk veel kijken bij zo’n niche-product (voor een kleine groep consumenten). De vraag die tijdens dit diner centraal staat is welke afwegingen zij hebben gemaakt om voor een biodynamische aanpak te gaan. Dit in tegenstelling tot gangbare melkveehouders die ook zo duurzaam mogelijk willen werken, maar daar niet zo gemakkelijk een meerprijs voor kunnen krijgen. En wat geeft de doorslag voor een gangbare boer om niet over te stappen op biodynamisch? DIT DINER HEEFT REEDS PLAATSGEVONDEN.

Donderdag 22 november Ted en Nicoline Vaalburg Akkerbouw
Het bedrijf van Boer Ted en Nicoline Vaalburg is gespecialiseerd in het telen, wassen en verpakken van knolselderij. Deze gewassen knolselderij leveren ze jaarrond voor de versmarkt, zoals supermarkten en groothandels. Duurzame en lokale producten winnen steeds meer terrein in de supermarkt, maar hebben nog lang niet de overhand. Welke afwegingen maken supermarkten om natuurvriendelijke, lokale producten in de schappen op te nemen en wanneer is het aantrekkelijk voor de consument om te kiezen voor een lokaal product. De vraag die tijdens dit diner centraal staat is: Hoe krijg je regionaal geproduceerde, duurzamere producten in het supermarktschap? DIT DINER HEEFT REEDS PLAATSGEVONDEN.

Donderdag 13 december bij Kees en Willemien Koning Melkveehouder
Kees en Willemien Koning hebben een melkveebedrijf in Oudkarspel. Zij houden af en toe open dagen en hebben dan vaak leuke gesprekken met de mensen. Hun ervaring is dat als ze uitleggen waarom een boerderij werkt zoals het werkt, de mensen het dan beter begrijpen. Dit terwijl via sociale media soms veel onbegrip over en weer wordt geuit. De afstand tussen boeren en burgers is behoorlijk groot en er is behoefte aan verbinding. Hoe krijgen we dat voor elkaar zonder dat de boer aan iedere consument moet uitleggen hoe het werkt? In hoeverre kunnen culturele activiteiten zoals theaterstukken van De Karavaan hier een rol bij spelen? Bij welke Noord-Hollandse culturele evenementen kunnen we verder aanhaken? Denkt u hier graag over mee? DIT DINER HEEFT REEDS PLAATSGEVONDEN.

Het Noordhollands Dagblad heeft een artikel geschreven over de boerendiners: Aan de boerentafel pagina NHD 

‘Aan de boerentafel’ is een initiatief van Natuur en Milieufederatie Noord-Holland. In samenwerking met Noord-Hollandse Boerenorganisaties. Het is mogelijk gemaakt door Groen Kapitaal en de Provincie Noord-Holland