Ruim 34.000 mensen hebben genoten van de negende Nacht van de Nacht

30 oktober 2013

Ruim 34.000 mensen hebben genoten van de negende Nacht van de Nacht

Nacht van de Nacht
Nacht van de Nacht in Butterhuizen. Gedeputeerde Talsma ‘deed’ het licht uit in de wijk .

In de nacht van zaterdag 26 oktober hebben ruim 34.000 mensen genoten van de negende Nacht van de Nacht, georganiseerd door De Natuur en Milieufederaties. Met een recordaantal bezoekers en een recordaantal activiteiten heeft jong en oud het donker op een spannende, indrukwekkende en mooie manier kunnen beleven.

Tijdens een warme oktobernacht genoten deelnemers van wandeltochten door donkere natuurgebieden, sprookjesverhalen of boottochten door de duisternis. Door de heldere nacht, was het sterren kijken fenomenaal. In Amsterdam en Doetinchem werden zelfs meteoren gezien. Ook in Oostkapelle werd door diverse deelnemers een vuurbol waargenomen.

Duisternis op grote hoogte

In Heerhugowaard stond een lange rij om, net als gedeputeerde Talsma, Butterhuizen en omstreken vanaf een hoogwerker te kunnen bekijken. Ook in Drenthe konden deelnemers de nacht op grote hoogte beleven tijdens een nachtelijke wandeling door de boomtoppen van het Boomkroonpad.

Cultureel en culinair genieten

Op cultureel en culinair gebied was er ook van alles te beleven tijdens de Nacht van de Nacht. In het Friese Museum werd het grootste glow in the dark schilderij ter wereld gemaakt. In Zwolle, Middelburg en Vlaardingen genoten deelnemers van kunst, dans, theater, muziek en poëzie. Ook werden op verschillende plaatsen in Nederland alle zintuigen getest tijdens diners in het donker.

Nederland een beetje donkerder

Vele gemeenten en gebouwen doofden zaterdagnacht hun verlichting. Zo was de Dom in Utrecht onverlicht tijdens de Nacht van de Nacht en doofde ook het de Euromast in Rotterdam de verlichting. In Den Haag was het in de nacht van 26 oktober op 27 oktober ook wat donkerder dan normaal. Daar doofde de gemeente de verlichting van 16 sporthallen en 7 zwembaden en hulden ook het hoofdkantoor van de ANWB, de Zurich Toren, de Sociaal Economisch Raad en het Centraal Bureau voor de Statistiek zich in het donker.