Postcoderoos schot in de roos of dooie mus?

2 juli 2014

Postcoderoos schot in de roos of dooie mus?

In het SER energie-akkoord is afgesproken dat burgers die samen energie opwekken dit met een verlaagd belastingtarief op hun energierekening kunnen verrekenen. Verschillende coöperaties zijn hiermee in Nederland aan de slag gegaan. De eerste geluiden waren bedroevend. Het kon helemaal niet uit! Die postcoderoosregeling was een dooie mus!

De eerste successen voor de postcoderoos

Coöperatie GWL Ecostroom & Praxisdak
Coöperatie GWL Ecostroom & Praxisdak

De eerste coöperatie die wél succes boekte was Morgen Groene Energie uit Eindhoven. Dankzij steun van de gemeente en het klimaatbureau uit Utrecht. En de coöperaties DE-Ramplaan en GWL-Ecostroom Praxisdak in Noord-Holland behoren ook tot het peloton en hijgen de koploper in de nek.

Daarachter werd het stil in deze cours.

Er zijn veel coöperaties die denken en dromen van het volleggen van daken voor postcoderoos bewoners, maar niemand durft verdere stappen te ondernemen. En dat is logisch. Want wie met de postcoderoos aan de slag gaat loopt geheid tegen problemen aan.
Bijvoorbeeld de ‘zuivere terug levering’, de wettelijke eis dat er een aparte meter door de energietransporteur (bij ons Liander) wordt aangelegd die je zonnedak aansluit op het net. De kosten voor zo’n aparte meter kunnen flink oplopen. En hoe krijg je dan je terugverdientijd nog in de perken?
Of de eis die Den Haag stelt dat 5% van de coöperanten ZZP-er mogen zijn. In een tijd dat de ZZP-er het antwoord is op ieder arbeidstekort lijkt dat een onmogelijke opgave. En hoe controleert de coöperatie dit?

Nieuwe renners vinden aansluiting bij de kopgroep.

Zon op Nederland
Zon op Nederland

De oude bekenden van Zon-op-Nederland hebben een prachtige deal met Greenchoice gesloten waardoor in één klap tien nieuwe initiatieven zich van de postcoderoos regeling gaan bedienen. Het concept dat in Amsterdam-Noord is ontstaan was al rendabel als financieringsconstructie. De panelen betaalden de stroom van de school, de school betaalde de coöperanten de kosten voor stroom die anders van het net moest worden gekocht. Door de deal met Greenchoice krijgen de coöperanten hun eigen stroom nu ook thuis.
Is de postcoderoos dan toch een succes?