Postcode Loterij biedt 500.000 euro voor beste groene businessplan

27 maart 2014

Postcode Loterij biedt 500.000 euro voor beste groene businessplan

GreenChallenge_LogoStartende ondernemers met een veelbelovend groen ondernemersplan kunnen zich nu opgeven voor de achtste editie van de Postcode Lottery Green Challenge. De winnaar van de internationale wedstrijd ontvangt € 500.000,- om zijn product of dienst verder te ontwikkelen en op de markt te brengen. Daarnaast reikt de organisatie € 200.000,- uit aan één of twee andere veelbelovende groene inzendingen. Inschrijven kan tot en met 3 juni 2014 via www.greenchallenge.info. De jury, met daarin onder andere industrieel ontwerper Marcel Wanders en internetondernemer Alexander Klöpping, beslist op 11 september wie de hoofdprijs wint tijdens de finale in Amsterdam.

De Nationale Postcode Loterij organiseert jaarlijks de Postcode Lottery Green Challenge.
Producten of diensten die de uitstoot van broeikasgassen verminderen en binnen twee jaar op de markt te brengen zijn, maken kans om te winnen.
“Dankzij de Postcode Lottery Green Challenge kunnen we briljante groene ideeën die anders op de plank blijven liggen, toegankelijk maken voor een groot publiek. Startende ondernemers beschikken niet altijd over de middelen of het netwerk om verder te komen met hun plan. Deze wedstrijd geeft hen het juiste platform”, aldus jurylid Marcel Wanders.

Oplossingen voor klimaatverandering

“De Postcode Lottery Green Challenge heeft de afgelopen zeven jaar al veel duurzame producten en diensten verder geholpen. Het is een bewezen succesformule om startende ondernemers te stimuleren met creatieve en innovatieve oplossingen te komen voor klimaatverandering. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de inzendingen”, aldus jurylid Liesbeth van Tongeren.

Finalisten-postcode-Green-challenge-2013
Finalisten Postcode Lottery Green Challenge 2013

Eerdere winnaars
Vorig jaar wist de Amerikaanse onderneemster Ginger Dosier de hoofdprijs van € 500.000,- in de wacht te slepen. Met een revolutionair productieproces voor bakstenen biedt haar bedrijf BioMason een duurzaam alternatief voor het bestaande, vervuilende proces dat wereldwijd zorgt voor hoge CO2-uitstoot. De Nederlanders Wolbert Allaart en Patrick Heuts kregen ieder de runner-up prijs van € 100.000,- voor hun groene plan. Wolbert Allaart won de prijs voor de windenergietechnologie Ampyx Power en Patrick Heuts kreeg € 100.000,- voor zijn innovatieve voortstuwingsinstallatie voor binnenvaartschepen.

Selectie
Inzenders sturen een uitgebreid ondernemersplan in, zodat een deskundige vakjury kan beoordelen of het idee levensvatbaar is. In augustus wordt bekendgemaakt welke vijf tot zeven finalisten hun plannen op 11 september tijdens de finale in Amsterdam mogen presenteren voor de internationale jury, publiek en pers.

Deskundige jury

Dit jaar is de Britse Ellen MacArthur aangewezen als juryvoorzitter. In 2005 verbrak zij het wereldrecord zeilen om de wereld. Daarna richtte ze de Ellen MacArthur Foundation op met als doel om samen met onderwijsinstellingen en bedrijven de overgang naar een circulaire economie te versnellen.

Andere juryleden zijn dit jaar: