Ontwakend Landschap waddenbreed een beginnend succes

23 juni 2022

Ontwakend Landschap waddenbreed een beginnend succes

Op zaterdag 18 juni vond de tweede editie plaats van Ontwakend Landschap, onderdeel van Nacht van het Wad. In de vroege ochtend zagen de deelnemers de zon opkomen tijdens een van de prachtige wandelingen in de noordelijke provincies. Ook in de avond en nacht van zaterdag vonden er langs de waddenkust diverse activiteiten plaats om stil te staan bij de effecten van lichtvervuiling en om de rust, ruimte en schoonheid van de magie van het wad te ontdekken.

Ontwakend Landschap

In Waddenprovincies Noord Holland, Friesland en Groningen waren op diverse plekken wandelingen uitgezet van rond de 20 km. Wim Zuidema, een van de deelnemers aan Ontwakend Landschap: “Om 4.00 uur startte ik mijn wandeling in Groningen samen met mijn jongste dochter en twee vrienden. Als fervent wandelaar heb ik er erg van genoten. De opkomende zon was prachtig. Niet alleen de zon, maar ook de maan was te zien, heel bijzonder.”

Nacht van het Wad

Ter gelegenheid van de Nacht van het Wad organiseerde Natuurmonumenten een avondwad excursie op Schiermonnikoog. Deelnemers gingen kort voordat de zon ondergaat het wad op. Onderweg vertelde een gids over het leven in en op de wadbodem, waarna ze gezamenlijk de zon in het westen zagen ondergaan. Verder speelde fanfarekorps De Bazuin De Oergong, een midzomerwadconcert in samenwerking met geluidskunstenaar Sytze Pruiksma en trompetvirtuoos Eric Vloeiman. Ze speelden het stuk ‘Images of a Sea’, waarin de geluiden en de sfeer van het Wad een belangrijke rol spelen. Voor ondernemers is Nacht van het Wad hét moment om donkerte onder de aandacht te brengen en bezoekers de schoonheid van de nacht te laten ervaren.

Donkerte van de Wadden

Nacht van het Wad is een deelproject binnen het programma Donkerte van de Wadden. Dit programma heeft als doel bewoners, recreanten en toeristen de duisternis van het Waddengebied te laten ervaren en nieuwe rustzoekende toeristen naar de waddenkust te trekken. Met behulp van belevingsplekken en jaarrond georganiseerde activiteiten wordt dit gerealiseerd. Onder de noemer Nacht van het Wad worden het gehele jaar uiteenlopende evenementen georganiseerd langs de waddenkust. Hierbij valt te denken aan nachtwandelingen en -waddenexcursies, diners bij kaarslicht, nachtmuziek, lezingen en workshops.

Doe mee!

Met Nacht van het Wad vragen de Natuur en Milieufederaties van Friesland, Groningen en Noord-Holland en de Rijksuniversiteit Groningen specifieke aandacht voor duisternis in het Waddengebied. Ze roepen alle ondernemers en organisaties die actief zijn in het Waddengebied op om mee te doen met het organiseren van activiteiten of evenementen tijdens de evenementen tijdens de Nacht van het Wad. Kijk voor meer informatie op nachtvanhetwad.nl