Onnodig veel lichtvervuiling en energieverspilling bij bedrijven

28 september 2021

Onnodig veel lichtvervuiling en energieverspilling bij bedrijven

Ruim 71% van bedrijven houdt lichten onnodig aan in de nacht, dat blijkt uit onderzoek door de Natuur en Milieufederaties (NMF’s). Het onderzoek werd gedaan in het kader van de campagne Nacht van de Nacht. De NMF’s hebben de afgelopen weken 1.588 bedrijven ’s nachts gefotografeerd. De foto’s werden ad random gemaakt in alle provincies bij verschillende gemeenten.

Bedrijven verspillen met onnodige nachtelijke verlichting jaarlijks zo’n 536 miljoen kWu: een stroomverbruik van 150.000 huishoudens. Dat blijkt uit een schatting van ECN, het nationale instituut voor energie-innovatie.

De voordelen van minder licht

Lichtvervuiling is een probleem. Door lichten te dover bespaar je veel geld en energie. Ook zorgt het voor een mooiere, heldere sterrenhemel in Nederland. Het is daarnaast ook beter voor het ritme van (nacht)dieren en de gezondheid van mensen. Uit onderzoek blijkt tevens dat 8 van de 10 Nederlanders wil dat bedrijven de reclameverlichting en aanlichting van de bedrijfspanden dooft.

Regionale verschillen

Maar liefst 71% van de gefotografeerde bedrijven had onnodige verlichting branden. Daarvan had 42% de binnenverlichting aan, 33% de buitenverlichting en 25% van de bedrijven had zowel binnen als buiten de verlichting branden.

Het aantal bedrijven dat de lichten aanhad, was met 88% het hoogst in Overijssel. Vorig jaar Noord
Holland koploper met 89%. Drenthe heeft het laatste percentage: 52%. De meeste binnenverlichting brandde ook in Overijssel. Daar was de binnenverlichting aan bij 64% van de gefotografeerde bedrijven. De minste binnenverlichting (30%) brandde in de provincie Flevoland. Overijssel en Brabant scoren met 57% en 62% het hoogst als je kijkt naar buitenverlichting. Drenthe scoorde het laagst: daar liet 25% van de bedrijven buitenverlichting aan.

‘Licht aan voelt veiliger’

De meest genoemde reden waarom bedrijven de lichten de hele nacht laten branden, is vanwege veiligheid tegen inbraak. In de praktijk blijkt dat inbrekers juist licht nodig hebben. Licht door bewegingssensors heeft een afschrikkende werking. Een onverlicht gebouw waar het licht plotseling aanspringt door een bewegingsdetector trekt meer aandacht dan een gebouw waar continue licht is. Er is dus een simpele oplossing: door sensors aan te brengen wordt verlichting automatisch gedoofd en springt het aan bij onraad.

Dit doen wij

De komende weken delen de NMF’s foto’s van bedrijven met de meeste onnodige nachtverlichting via social media. Daarbij is het verzoek (vaker) de lichten te doven en de aanbevelingen te bekijken om het pand duurzamer te verlichten. Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland en ambassadeur van de Nacht van de Nacht, deed al eerder een oproep om vaker de lichten te doven. Het idee is om dit onderzoek te herhalen om te kijken wat het effect is van de oproep en de adviezen aan bedrijven.

Nacht van de Nacht op 30 oktober

Op 30 oktober wordt de Nacht van de Nacht gehouden. Een nacht waarin er allerlei leuke activiteiten in het donker worden gehouden. Meer over de Nacht van de Nacht en de activiteiten lees je hier.

Videospeler

——————————————————————-
* Dit blijkt uit een schatting van ECN, het nationale instituut voor energie-innovatie