Noord-Hollandse boeren introduceren duurzame producten op internationale landbouwbeurs

17 januari 2019

Noord-Hollandse boeren introduceren duurzame producten op internationale landbouwbeurs

Op de internationale landbouwbeurs Grüne Woche in Duitsland heeft de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland (MNH) duurzame landbouwproducten aan de Duitse consument gepresenteerd. Dit samen met tien Hollandse bollen-, schapen- en zuivelboeren én met enkele groentetelers. Met als doel de exportmarkt voor natuurinclusieve landbouwproducten te vergroten. 

Tijdens de beurs sprak onder meer minister Carola Schouten met deze boeren. Zij meldde dat achter de schermen hard gewerkt wordt aan een uitwerking van de plannen om natuurinclusieve landbouw verder te brengen. Een terugblik van de Grüne Woche met livegeschoten beelden is terug te zien in onderstaande filmverslagen.

 

 

Sijas Akkerman, directeur van MNH: “De binnenlandse markt voor duurzaam voedsel groeit elk jaar met 25 procent. Die groeicijfers zijn voor de landbouwexport ook nodig om de hele sector natuurinclusiever te maken. Want Nederlandse boeren exporteren 75 procent van hun producten.”

De Grüne Woche, van 18 tot en met 27 januari 2019, was een ideaal moment voor de natuurinclusieve boeren om hun duurzamere producten te tonen. Duitsland is Nederlands grootste exportmarkt. Bovendien gaat MNH samen met de boeren marktonderzoek doen. Deelname van de boeren aan deze beurs vergroot niet alleen de kansen op een betere afzetmarkt van duurzame Nederlandse producten. Met de aanwezigheid in het Holland Paviljoen waren de boeren ook een inspiratiebron voor buitenlandse politici, beleidsmakers en boeren op het gebied van Natuurinclusieve Landbouw. Een landbouwvorm die steeds meer terrein wint en op alle fronten rekening houdt met de natuur.

Groeiende markt

MNH werkt samen met agrariërs die natuurinclusieve landbouw in de praktijk brengen. Wij zien kansen om Hollandse, natuurvriendelijke producten over de grenzen aan te bieden en daarmee de afzetmarkt voor producenten te vergroten. Bovendien kunnen de deelnemende boeren de voordelen van natuurinclusieve landbouw zo internationaal kenbaar maken. MNH heeft in samenwerking met de Friese en Utrechtse Natuur en Milieufederatie de tien duurzame boeren geselecteerd voor de beurs. De start van de beurs was tevens het moment dat de website www.nilinl.nl werd gelanceerd. Op deze site staat meer informatie over natuurinclusieve landbouw, met daarbij aansprekende voorbeelden.