Noord-Holland wil voorbeeld zijn voor de rest van Nederland in de energietransitie

27 november 2023

Noord-Holland wil voorbeeld zijn voor de rest van Nederland in de energietransitie

Van duurzame azijnfabriek en energieleverende geluidschermen tot een schooldakrevolutie: lokale voorbeelden inspireren 

De klimaatcrisis en de noodzaak om op korte termijn volledig over te stappen op duurzame energiebronnen stelt Noord-Holland en Nederland als geheel voor een enorme opgave. Wat er moet gebeuren om Noord-Holland energieneutraal te krijgen is duidelijk: massaal overstappen op schone energie. Maar hoe dan? Dat is dé grote vraag. En die vraag bestaat uit wel duizend andere vragen zoals: Hoe bepalen we eigenlijk waar we windmolens gaan plaatsen en hoe ga ik de verduurzaming van mijn huis betalen? Niet één oplossing voor alles, wel heel veel antwoorden en mogelijkheden. Daarom worden er door verschillende gemeenten, waterschappen, netbeheerders en bedrijven uit Noord-Holland via het platform www.vanhoenaarzo.nl inspirerende voorbeelden tentoongesteld, die antwoord geven op al die vragen. Voorbeelden als: de duurzame azijnfabriek in Heerhugowaard, de energieleverende geluidschermen in Alkmaar en de schooldakrevolutie in Amsterdam. Naast veel ‘Hoe?’ is er gelukkig ook heel veel ‘Zo’. Inwoners, energiecoöperaties, ondernemers en gemeenten geven overal in Noord-Holland het goede voorbeeld en maken de omslag naar schone energie.

Van Hoe naar Zo: zij gingen je al voor

Een klimaatneutraal Noord-Holland en zelfs Nederland klinkt misschien heel groot en ver weg. Maar er zijn overal kansen en mensen in heel Noord-Holland laten al zien dat het kan:

  • Het idee is even simpel als geniaal: geluidswering langs de ringweg waarop zonnepanelen bevestigd zijn. Een idee dat is gekomen vanuit inwoners van Alkmaar en door de gemeente is geadapteerd. Het project is veel beter geworden doordat inwoners participeren in de oplossingen. Wethouder Duurzaamheid en Energie van de gemeente Alkmaar, Christian Schouten zegt daarover: “Om een voorbeeld te noemen: In het ontwerp stonden twee bochten waar de schermen ontbraken. De bewoners hebben ons daarop gewezen. We hebben onderzoek gedaan en het bleek dat wanneer we hier ook geluidswering plaatsen, er veel minder geluidsoverlast zou zijn. Bij vrijwel alle ontwerpopties worden bewoners betrokken en dat werkt prima. Zo kunnen we samen iets goed doen voor het klimaat, hebben we minder overlast en hebben we ook nog eens energie voor ruim 400 huishoudens. Het is echt een tastbaar iets waarmee we de gemeente Alkmaar een stukje duurzamer maken.”
  • In Heerhugowaard is iets bijzonders aan de hand. Daar haalt de grootste azijnmaker van Europa, Burg Group, de koeling uit de bodem voor het productieproces. Tegelijkertijd wordt de warmte die vrijkomt tijdens het productieproces aan andere bedrijven in de omgeving geleverd. “Het was een uitdaging, maar we hebben het toch mooi voor elkaar gekregen: Natuurazijn maken op een duurzame manier. En dat terwijl we ook nog eens warmte leveren aan anderen die het goed kunnen gebruiken. Daarbij is ons energieverbruik ook nog eens gehalveerd. Daar mogen we samen best trots op zijn,” aldus Andrea Bolhuis van Burg Group.
  • Op de eco-school, Dr. Rijk Kramerschool liggen sinds een aantal jaar zonnepanelen op het dak. Daarmee behoort de school tot de 42% van de Amsterdamse scholen die overgestapt zijn op eigen zonne-energie. Volgens onderwijsbestuurder Arie van Loon moet dat percentage veel hoger worden. “Het gaat niet alleen om kostenbesparing voor scholen, maar ook om een mooie toekomst voor onze kinderen, die duurzaam moet zijn”, aldus Van Loon. In aanloop naar het project hebben de schoolbestuurders veel gehad aan de inspanningen van Stichting Schooldakrevolutie. Deze onafhankelijke partij helpt scholen bij de realisatie van zonne-energie op schooldaken.

Hoe kunnen we de energietransitie aanpakken? Zo dus!

Op het platform laten gemeenten, inwoners, grote en kleine bedrijven samen zien hoeveel ze al doen om Noord-Holland energieneutraal te maken. En bieden ze tevens inspiratie om samen nog meer te doen.  De mooie voorbeelden in Noord-Holland worden ook landelijk gedeeld. ‘Van Hoe naar Zo’ is namelijk opgenomen in de klimaatcampagne ‘Zet ook de knop om’ van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De overheid wil met ‘Zet ook de knop om’ mensen thuis, bedrijven en andere organisaties bewust maken van de stappen die nodig zijn om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Meer informatie?

Profiel Mandy Schouws

Mandy Schouws

Projectleider Duurzame Energie en Gezonde Leefomgeving

06-19726539 E-mail