Petitie code rood voor natuur

26 oktober 2017

Petitie code rood voor natuur

De oproep van TV-tuinman Lodewijk Hoekstra om het Binnenhof te vergroenen, krijgt landelijk veel bijval. Verschillende natuurorganisaties, waaronder De Natuur en Milieufederaties, de Vlinderstichting, LandschappenNL, het Wereld Natuur Fonds en diverse andere partijen zoals Naturalis, onderschrijven de noodzaak de oorzaken van de achteruitgang van biodiversiteit aan te pakken.

Onrust over verlies biodiversiteit

Directe aanleiding is het nieuws van het grote geconstateerde verlies aan biodiversiteit de laatste 27 jaar. Recent Duits onderzoek wijst uit dat er een afname is van de insectenpopulatie van 75%. Nieuws dat ook in Nederland en in Groot-Brittannië voor veel onrust zorgt. De situatie in Duitsland is namelijk vergelijkbaar met de situatie in Nederland en zelfs in heel Noordwest-Europa.

Driekwart insectenpopulatie verdwenen

Insecten zijn enorm belangrijk voor het leven op aarde. Ze zijn de bestuivers van bloemen en vormen de voornaamste voedselbron van vogels en veel zoogdieren. Als daar driekwart van verdwijnt, heeft dat een enorme impact op de natuur en uiteindelijk ook op onszelf. Lodewijk Hoekstra: “Ik ben erg blij met de bijval vanuit heel het land, want dit probleem gaat ons allemaal aan en we kunnen het niet alleen bij de politiek of de landbouw leggen. Wat nodig is, is een collectief bewustzijn dat het roer echt om moet, op korte termijn. Het is mogelijk om anders om te gaan met landbouw, de inrichting van steden en de manier waarop we onze tuinen en parken beheren, maar dan moeten we dat wèl willen.

Teken de petitie

Natuurorganisaties en diverse maatschappelijke instellingen hebben samen met Hoekstra een petitie opgesteld. Je kunt de petitie nu online ondertekenen. De petitie stelt dat iedereen recht heeft op een gezonde leefomgeving én een rijke natuur en roept burgers van Nederland op daar massaal hun steun voor uit te spreken. Dinsdag 31 oktober zullen de samenwerkende natuurorganisaties en maatschappelijke instellingen de petitie aan de leden van de Tweede Kamer aanbieden, met de oproep hier serieus werk van te maken.