Nachtvluchten Schiphol over Castricum en Limmen!

19 mei 2015

Nachtvluchten Schiphol over Castricum en Limmen!

Milieufederatie onaangenaam verrast!

Volstrekt onverwacht heeft de Luchtverkeersleiding (LVNL)  aangekondigd dat per 28 mei de oostelijke aanvliegroute naar de Polderbaan ’s nachts wordt gesloten. Die route voert in een bocht vanaf Hoorn naar de Polderbaan. Dat betekent dat alle nachtvluchten die voorheen over het oosten van Noord-Holland aan kwamen vliegen, voortaan ook over Castricum en Limmen worden geleid. Niet alleen de bewoners en B&W van Castricum voelen zich overvallen door deze plotselinge mededeling om in ieder geval een jaar, maar mogelijk langer, alle nachtvluchten over het dorp te laten vliegen. Ook de Milieufederatie is onaangenaam verrast. Wij zijn dit jaar toegetreden tot de Omgevingsraad Schiphol en dat is het overlegorgaan waar ook de LVNL lid van is. Dat is toch de plaats waar een dergelijk verstrekkend voorstel besproken had moeten worden.

Plotseling krijgen Castricum en Limmen 69 vliegtuigen per nacht te verwerken, in plaats van de huidige 39. LVNL geeft als reden aan dat het ’planningsysteem niet nauwkeurig genoeg is’ om vluchten vanuit beide richtingen correct in elkaar te verweven ’s nachts. De onderlinge afstand tussen de vliegtuigen zou niet kunnen worden gewaarborgd.

LVNL hoopt dat er over een jaar een oplossing is. Dat vinden wij een onzinnige uitspraak: zomaar een besluit nemen en dan ook nog verwachten dat de omgeving dan een jaar gaat zitten wachten op een mogelijke oplossing. Men had toch allang over een oplossing kunnen nadenken. Ook kunnen vraagtekens gezet worden waarom op stel en sprong een dergelijke ingrijpende maatregel getroffen moet worden. Men had ook kunnen kiezen om de oostelijke aanvliegroute wat minder vaak te gaan gebruiken, maar nu wordt hij helemaal geschrapt.

Vanzelfsprekend maakt ook de provincie bezwaar en heeft gedeputeerde Talsma voorgesteld om de voorgenomen routewijziging uit te stellen en eerst met de betrokken gemeenten en de Omgevingsraad Schiphol te overleggen.’’ De Milieufederatie ondersteunt het voorstel van de provincie.

Het Platform Vlieghinder Regio Castricum (PVRC) is verontwaardigd en roept op om naar de informatiebijeenkomst op 27 mei in het gemeentehuis te komen.