Nacht van het Wad officieel van start op langste nacht van het jaar

24 december 2020

Nacht van het Wad officieel van start op langste nacht van het jaar

Aandacht voor meer bewustwording duisternis op waddengebied

Op maandag 21 december, de kortste dag van het jaar, organiseerden de noordelijke Natuur en Milieufederaties en de Rijksuniversiteit Groningen de eerste ‘Nacht van het Wad’. Dit werd gevierd met een online Planetariumshow van 20.30 tot 21.30 uur. Live vanuit Theaterkerk Nes in Friesland nam wetenschapsjournalist Govert Schilling de ruim 800 online bezoekers mee in de duisternis van de Wadden en vertelde waarom donkerte zo belangrijk is voor mens en dier. Extra bijzonder is dat op deze dag de planeten Jupiter en Saturnus elkaar zo dicht naderden aan de hemel, dat ze bijna tot één lichtpunt samensmelten. Een voorstelling van dit zeldzame schouwspel was tijdens de Planetariumshow te zien.

Planetariumshow start van duisternisproject

‘Nacht van het Wad’ is een campagne waarmee het belang van de duisternis in het Waddengebied wordt aangekaart. Met de organisatie van deze Planetariumshow is ‘Nacht van het Wad’ officieel van start gegaan. Tijdens de Planetariumshow werd door Govert Schilling een vlucht genomen over de Wadden en was te zien waar het op de Wadden nog echt donker kan zijn. Het Waddengebied is namelijk een van de weinige plekken waar donkerte nog kan worden ervaren. Verder zoomde Govert Schilling in op onze bijzondere sterrenhemel en liet hij een zeldzaam schouwspel zien: de planeten Jupiter en Saturnus smolten bijna samen tot één lichtpunt. Elke 20 jaar haalt Jupiter Saturnus in terwijl ze rondom de zon draaien, maar dit keer kwamen ze dichterbij elkaar aan de hemel dan ze in 800 jaar gedaan hebben. Aanvullend kregen de bezoekers een sneakpreview van wat ‘Nacht van het Wad’ gaat brengen. Meer informatie hierover is terug te vinden op  www.nachtvanhetwad.nl.

Nacht van het Wad

Nacht van het Wad is een deelproject binnen het programma Donkerte van de Wadden. Dit programma heeft als doel bewoners, recreanten en toeristen de duisternis van het Waddengebied te laten ervaren en nieuwe rustzoekende toeristen naar de waddenkust te trekken. Met behulp van belevingsplekken en jaarrond georganiseerde activiteiten wordt dit gerealiseerd. Onder de noemer ‘Nacht van het Wad’ worden vier keer per jaar uiteenlopende evenementen georganiseerd langs de waddenkust. Hierbij valt te denken aan nachtwandelingen en -waddenexcursies, diners bij kaarslicht, nachtmuziek, lezingen en workshops. Deze vinden plaats rond astronomisch herkenbare nachten, zoals de kortste dag van het jaar. Met ‘Nacht van het Wad’ vragen de Natuur en Milieufederaties van Friesland, Groningen en Noord-Holland specifieke aandacht voor duisternis in het Waddengebied. Bovendien willen de federaties de bewustwording over de noodzaak van het behoud van de duisternis vergroten.

Nacht van het Wad wordt mede mogelijk gemaakt door het Waddenfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de Provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen.