

Zoeken
2 juli 2015
Deze wet zal naar verwachting in 2018 in werking treden en bundelt bijvoorbeeld regels over ruimtelijke ordening, milieu en monumentenbescherming. In de nieuwe wet wordt de huidige kluwen aan wetgeving m.b.t. onze leefomgeving op een samenhangende manier gebundeld. Zo kunnen nieuwe duurzame projecten – zoals rondom wind- en zonne-energie – nu beter en sneller worden gerealiseerd, omdat burgers vanaf de start meepraten.
Een gemiste kans is dat er niet voor alle aspecten van de omgeving kwaliteitseisen zijn vastgelegd. In de nieuwe wet is de vereiste kwaliteit alleen vastgelegd voor lucht, water en bodem. Voor bijvoorbeeld biodiversiteit en landschapswaarden is er in de nieuwe wet echter niets geregeld.
De wet zal naar verwachting in 2018 in werking treden. Voor die tijd moet de precieze uitvoering nog uitgewerkt worden. Veel gaat de minister nog regelen in uitvoeringsbesluiten (AMvB’s).
De milieuorganisaties volgen de verdere uitwerking van de wet op de voet en grijpen deze graag aan om Nederland mooier en duurzamer te maken. Er zijn nog geweldige uitdagingen als het gaat om klimaat en biodiversiteit. De wet kan helpen om de duurzame ambities van Nederland waar te maken.