Loop de zon tegemoet tijdens het Ontwakend Landschap

25 mei 2021

Loop de zon tegemoet tijdens het Ontwakend Landschap

Aandacht voor meer bewustwording duisternis in waddengebied

Nu de dagen langzaam langer worden, organiseren de Natuur en Milieufederaties van Groningen, Friesland en Noord-Holland in het weekend van 25 juni activiteiten rondom duisternisbeleving in het waddengebied: Ontwakend Landschap en Nacht van het Wad. Beide evenementen zijn deelprojecten binnen het programma Donkerte van de Wadden. Dit programma heeft als doel bewoners, recreanten en toeristen de duisternis van het Waddengebied te laten ervaren en nieuwe rustzoekende toeristen naar de waddenkust te trekken.

Ontwakend Landschap

In het kader van Donkerte van het Wadden vindt in de nacht van 25 op 26 juni de eerste Ontwakend Landschap plaats. Ontwakend Landschap is de ultieme beleving van het landschap en de zonsondergang en -opgang. De beleving is dit jaar een wandeltocht van 20 km in de vroege ochtend op voormalig Waddeneiland Wieringen. Elk jaar wordt dit evenement door de Noordelijke provincies georganiseerd met als doel donkerte in het Waddengebied onder de aandacht te brengen en bezoekers de Wadden op een nieuwe manier te laten ontdekken.

Deelnemers aan Ontwakend Landschap worden in de late middag of vroege avond van 25 juni ontvangen op Camping Waddenzee in Westerland, waar ze hun tentje kunnen opslaan voor de nacht (overnachten is optioneel). De dag wordt afgesloten met een mooi uitzicht op de ondergaande zon op het nabijgelegen strandje. Vanaf half 4 in de ochtend starten de eerste wandelaars hun tocht en krijgen bij vertrek een ontbijt mee. De wandelroute van 20 km leidt wandelaars door het prachtige landschap van Wieringen. Ze lopen de zon tegemoet richting het oosten en langzaam verschijnt de dag terwijl zij optimaal genieten van de rust en de ruimte van het kwelderlandschap ten noorden van Wieringen. Alle informatie en aanmelden voor Ontwakend Landschap is te vinden op www.nachtvanhetwad.nl.

Nacht van het Wad

Aansluitend op Ontwakend Landschap vindt op 26 juni de Nacht van het Wad plaats. Met ‘Nacht van het Wad’ vragen de Natuur en Milieufederaties van Friesland, Groningen en Noord-Holland en de Rijksuniversiteit specifieke aandacht voor duisternis in het Waddengebied. Ze roepen alle ondernemers en organisaties die actief zijn in het Waddengebied op om mee te doen met het organiseren van (online) activiteiten of evenementen tijdens de Nacht van het Wad. Aanmelden van activiteiten kan vanaf nu op de website nachtvanhetwad.nl.

Donkerte van de Wadden

Het programma Donkerte van de Wadden wordt mede mogelijk gemaakt door het Waddenfonds en de Provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen.