Lancering Donkerte Adviespakket voor ondernemers

18 oktober 2021

Lancering Donkerte Adviespakket voor ondernemers

Creëer de optimale nachtbeleving voor de Waddentoerist

Het programma Donkerte van de Wadden lanceert deze week een online adviespakket voor ondernemers in toerisme en recreatie. Hiermee kunnen zij een toeristisch aanbod voor duurzaam donkerte-toerisme langs de Waddenzeekust ontwikkelen. Doel is om toeristen en ondernemers de unieke duisternis van Werelderfgoed Waddenzee te laten ontdekken en beleven en hen bewust te maken van het belang deze te versterken en te behouden.

Donkerte van de Wadden is een initiatief van de drie noordelijke Milieufederaties, Rijksuniversiteit Groningen, de Waddenvereniging, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Het adviespakket biedt enthousiaste ondernemers handvatten om dé ultieme nachtbeleving te creëren en is ontwikkeld in samenwerking met ondernemers rondom de Waddenzeekust. Het tegengaan van lichtvervuiling is essentieel voor een mooie nachtbeleving, want hoe minder licht hoe meer sterren je kunt zien. Donkerte van de Wadden adviseert ondernemers onnodige verlichting te verwijderen, in te zetten op ‘smart’ verlichting en de kleur van hun verlichting af te stemmen op de nachtdieren in het gebied.

Bij Landalpark Esonstad aan het Dark Sky Park Lauwersmeer is een nachtschouw, verlichtingsscan in de nacht, uitgevoerd door een onafhankelijk lichtexpert. Aan de hand van gericht advies kan de verlichting op en rond het park slimmer en duurzamer worden gemaakt. Dit sluit aan bij de behoefte van hun gasten, in de woorden van de parkmanager: ‘We merken heel duidelijk dat gasten het belang van klimaat en daarmee ook de rust en donkerte steeds meer waarderen.’

In het adviespakket is ook een inspiratiegids voor nachtbelevingsactiviteiten opgenomen met een scala aan voorbeelden op de thema’s: flora en fauna, nachtbeleving, culinair en cultuur. Denk bijvoorbeeld aan een picknick in het donker, een vaartocht op het Wad of een intiem nachtconcert.

In 2025 wil Donkerte van de Wadden een snoer van nachtbelevingslocaties langs de hele Waddenkust van Noord-Holland, via Friesland naar Groningen hebben gerealiseerd. Van een Starbarn, waar bezoekers ‘s nachts de sterrenhemel kunnen bekijken, bij het Wieringer Eilandmuseum, tot een nachttuin bij Waddenherberg The Friezinn in Westhoek naar het bezoekerscentrum en sterrenobservatorium in Dark Sky Park Lauwersmeer. Op deze locaties worden tijdens de Nacht van het Wad, 3x per jaar rond de wisseling van de seizoenen, nachtactiviteiten georganiseerd, zoals een excursie met de boswachter door Dark Sky Park Lauwersmeer, dineren bij kaarslicht of door een telescoop sterrenkijken.

Het programma Donkerte van de Wadden inspireert ondernemers mee te doen in de ontwikkeling van duurzaam donkerte-toerisme. Dat is het ontdekken en beleven van de nacht rondom de Wadden en draagt bij aan het zichtbaar maken en willen behouden en versterken van deze kernkwaliteit van Werelderfgoed Waddenzee.

Het adviespakket is te vinden op: donkertevandewadden.nl