Kolencentrales mogen op volle toeren draaien van kabinet: dit is het statement van de Natuur en Milieufederaties

21 juni 2022

Kolencentrales mogen op volle toeren draaien van kabinet: dit is het statement van de Natuur en Milieufederaties

Het kabinet laat kolencentrales harder draaien, zodat er minder aardgas gebruikt hoeft te worden. Volgens minister Rob Jetten van Klimaat en Energie is ‘het risico van niets doen te groot’.

Jetten en staatssecretaris Hans Vijlbrie hebben het eerste niveau van de gascrisis aangekondigd. Er zijn noodmaatregelen nodig door de oorlog in Oekraïne. Tot en met 2024 mogen daarom drie kolencentrales weer op volle sterkte draaien om gas te besparen. Jetten wil extra klimaatcompensatiemaatregelen nemen om de C02-uitstoot van die centrales te compenseren, schrijft het AD. 

Dit is ons statement

Wij zijn teleurgesteld in het kabinetsbesluit de kolencentrales harder aan te zetten. Dit is een kortzichtige en fossiele oplossing. Naast een gascrisis is er ook sprake van een klimaatcrisis en een biodiversiteitscrisis. Helaas is de urgentie om daar versneld iets aan te doen een stuk lager. De Natuur en Milieufederaties benadrukken dat er meer actie nodig is, willen we de aarde niet laten opwarmen tot meer dan 1,5 graden. Met energiebesparing gaat het veel te langzaam. De overheid moet hier meer regie nemen. Pak grote energieverbruikers aan en help huishoudens minder energie te gebruiken. Ook moeten er versneld duurzame energiebronnen bijkomen. Zodat we in de toekomst niet wéér hoeven te grijpen naar ongewenste noodmaatregelen, zoals het harder laten draaien van kolencentrales.

De minister heeft gezegd dat er nu versneld werk gemaakt gaat worden van extra klimaatmaatregelen. Laat dat het geluk bij dit fossiele ongeluk zijn. De Natuur en Milieufederaties staan in ieder geval klaar om in de provincies een bijdrage te leveren aan deze versnelling.

Kies voor duurzame bronnen

Al eerder riepen meerdere milieuorganisaties op om niet in te zetten op kolen, maar te kiezen voor duurzame bronnen. Neem geen fossiele afslag maar zet vol in op het versnellen van de energietransitie en besparen.

De persconferentie

Bekijk hier de volledige persconferentie met minister Rob Jetten en staatssecretaris Hans Vijlbrief terug: