Initiatieven voor meer biodiversiteit in de bebouwde kom 

27 juli 2021

Initiatieven voor meer biodiversiteit in de bebouwde kom 

Heb of ken jij een initiatief dat bijdraagt aan meer biodiversiteit? Laat het ons weten!

Willen we kwaliteit van leven voor iedereen, dan hebben we sterke ecosystemen nodig. Ecosystemen bieden ons niet alleen gezonde lucht, water en voeding maar zorgen er ook voor dat we ons kunnen wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Hoe hoger de biodiversiteit hoe robuuster onze ecosystemen.  

De biodiversiteit staat echter wereldwijd onder druk. In het sterk verstedelijkte gebied van Noord-Holland met de randstad is dat niet anders. Dat betekent dat de variatie binnen en tussen dier- en plantensoorten afneemt. Gelukkig zien we dat juist op plekken waar veel mensen wonen het draagvlak om hiermee aan de slag te gaan groot is. Meer biodiversiteit levert namelijk ook meer sociale contacten, woonplezier, veerkrachtige wijken en gezonde bewoners op. Juist in de bebouwde kom valt daarom veel winst te behalen.  

We zien al veel gebeuren om de biodiversiteit te verbeteren. Vaak zijn dit initiatieven van onderaf of samenwerkingen tussen zowel publieke als private partijen. De komende periode gaan wij op zoek naar de meest succesvolle initiatieven. Deze initiatieven willen we een podium bieden, zodat ook anderen hiermee aan de slag kunnen. Zo maken we meer impact en delen we de reeds opgedane lessen. 

  • Heb of ken jij een initiatief dat bijdraagt aan meer biodiversiteit?  
  • Zie je graag dat jouw initiatief wordt opgeschaald of gekopieerd? 

Dan horen we graag van je! Deel jouw initiatief via deze link en vul het formulier in. 

We verzamelen alle initiatieven en brengen hiermee alle activiteiten voor meer biodiversiteit in bebouwd gebied in kaart. De meest kansrijke initiatieven zullen we bundelen en middels workshops onder de aandacht brengen van een breder publiek. 

We zijn specifiek op zoek naar initiatieven binnen volgende thema’s: 

  • Natuur inclusief bouwen
  • Klimaatadaptatie bestaande bouw
  • Natuur inclusieve energie transitie 
  • Landbouw en natuur in de stad 

Samen maken we Noord-Holland groener en nog mooier! 

Dit project voeren wij uit in opdracht van de Provincie Noord-Holland.

 

Wil meer informatie?

Profiel Marieke den Nijs

Marieke den Nijs

Senior projectleider Landbouw en Natuur