‘Humanity and Nature’: Een gezamenlijk concert van New European Ensemble en Plan Boom

29 januari 2024

‘Humanity and Nature’: Een gezamenlijk concert van New European Ensemble en Plan Boom

‘Humanity and Nature’ is een grensverleggend initiatief dat de kracht van muziek en de roep van de natuur combineert. Dit is een uniek samenwerkingsverband tussen het New European Ensemble en de Natuur en Milieufederaties met Plan Boom. Bijwonen kan op 28 of 29 februari 2024 in Utrecht en Amsterdam.

De samenwerking heeft tot doel bewustzijn te creëren rond milieukwesties en de schoonheid van onze natuurlijke wereld te vieren. Het concert is een spannend samenspel van muziek en milieuactivisme dat de verbinding tussen mens en natuur verkent.

Natuurlijke muziek

Twee componisten met een gedeelde fascinatie voor ecologie staan centraal. Van Kate Moore klinken twee werken: het indringende Days and Nature uit 2019 én een splinternieuw werk. In there is no one, not even the wind van John Luther Adams is de muziek zelf een landschap geworden. Klimaathoogleraar Detlef van Vuuren schetst in een voordracht de wetenschappelijke context.

Bomengroei als klank

Moore gebruikt in Days and Nature een muziekmachine van de Haagse kunstenaar Peter van Loon. Hiermee onderstreept zij dat een ecosysteem ook een nauwkeurig afgestemde ‘machine’ is. Ze verklankt de groei van een boom, van een kwetsbaar stammetje tot een woudreus met breed uitwaaierend bladerdak. Voor Plan Boom klinkt dit als muziek in de oren.

Noodklok voor klimaat

Het New European Ensemble, bekend om zijn grensverleggende muzikale prestaties, zal nieuwe composities uitvoeren die geïnspireerd zijn door de natuur. Deze werken zullen de complexiteit en de kwetsbaarheid van de natuurlijke omgeving weerspiegelen en het publiek meenemen naar een muzikale wereld die zowel ontroerend als confronterend is: een klinkende noodklok voor het klimaat… De mensheid ‘verbruikt’ letterlijk de aarde en onze impact is te zien in dat wat achterblijft.

Programma en tickets

Het programma wordt uitgevoerd door het New European Ensemble, voordracht door prof. dr. Detlef van Vuuren en presentatie door Jet van Paassen. Humanity and Nature hoopt mensen te inspireren om over deze thematiek na te denken. Klik hier voor meer informatie en tickets.

Meer informatie en tickets

Tags:

Bijdrage Plan Boom

Onze ambitie is om in vier jaar tijd miljoenen bomen te planten door heel Nederland. Bomen helpen om de hoeveelheid CO2 te verminderen. Bovendien maken ze onze leefomgeving mooier, groener, frisser en gezonder.

Samen hebben we al 3.060.569 bomen geplant in Nederland! De vier jaar zit er nu bijna op. Daarom willen wij Plan Boom een mooie afronding geven, onder andere door het ondersteunen van dit concert en het nalaten van een erfenis.

Over New European Ensemble

New European Ensemble bestaat uit topmusici uit Europa en richt zich op impactvolle projecten met nieuwe muziek en hoge kwaliteit. Het is opgericht in 2009 en gevestigd in Den Haag. De missie van het ensemble is om hedendaagse en 20e-eeuwse repertoire op een aangrijpende wijze te presenteren, daarom zoekt het ensemble vaak naar combinaties met film, literatuur, dans, theater en beeldende kunst.