Milieuorganisaties: Helpende hand aan KLM kan niet zonder voorwaarden

16 april 2020

Milieuorganisaties: Helpende hand aan KLM kan niet zonder voorwaarden

Amsterdam, 16 april – Air France-KLM hoort binnenkort of het verzoek tot financiële steun wordt ingewilligd door de Franse en Nederlandse overheid. In de pers wordt gesproken over steun die in de miljarden loopt. Dit zijn ongekende bedragen voor de Nederlandse economie. Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Natuur & Milieu, Milieudefensie en Greenpeace vinden dat de impact van de luchtvaart op de planeet zo groot is, dat er nu ook direct afspraken met KLM moeten worden gemaakt om die impact te verlagen. Daarom moet er aan deze financiële steun voorwaarden gesteld worden om te komen tot een schonere en stillere luchtvaart met minder schade voor mens, natuur en klimaat. Nu wordt voor de luchtvaartsector nog te vaak een uitzondering gemaakt.

In een gezamenlijk statement roepen de milieuorganisaties het kabinet op om in ruil voor de financiële hulp aan de luchtvaartmaatschappij ook afspraken te maken over de toekomst.

Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Natuur & Milieu, Milieudefensie en Greenpeace:

“KLM doet nu een flink beroep op steun van onze overheid. Dat terwijl de luchtvaartmaatschappij geen belasting betaalt over kerosine en ook geen BTW betaalt over vliegtickets. De luchtvaartsector valt ook al buiten het klimaatbeleid. Nu de overheid KLM en haar werknemers wil helpen in deze onzekere periode, is het tijd om concrete afspraken te maken met het luchtvaartbedrijf.

Niet alleen moet het vaststaan dat werknemers hun baan behouden, KLM moet voor minder lawaai en luchtvervuiling zorgen en haar CO2-uitstoot omlaag brengen. De luchtvaartmaatschappij kan hierna niet terugkeren naar het oude en moet onderzoeken hoe een nieuw pad in te slaan met minder vluchten. Het is aan de overheid om zo snel mogelijk beleid te maken dat ervoor zorgt dat de hele sector gaat verduurzamen. Zo voorkomen we dat de luchtvaartsector en onze maatschappij van de ene crisis in de andere crisis rolt.”