Harbers buigt voor Lobbydruk en laat omwonenden Schiphol in de kou staan

14 november 2023

Harbers buigt voor Lobbydruk en laat omwonenden Schiphol in de kou staan

De voorgenomen krimp van Schiphol naar 460.000 vluchten per jaar gaat voorlopig niet door. Dat heeft minister Harbers van Infrastructuur besloten. Hij buigt daarmee voor de lobbydruk van de Europese Unie, de Verenigde Staten en vooral de grote luchtvaartmaatschappijen en laat omwonenden van Schiphol in de kou staan. “In onze ogen is dit een voorbeeld van een onbetrouwbare overheid die de gezondheid van omwonenden wederom ondergeschikt maakt aan de belangen van grote vervuilers als de luchtvaartmaatschappijen zoals KLM, Delta en een prijsvechter als JetBlue”, aldus Sijas Akkerman van de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland.

De krimp is nodig om de illegale situatie rond de geluidsnormen van Schiphol te beëindigen. Akkerman: “Onbegrijpelijk dat de minister piepende luchtvaartmaatschappijen belangrijker vindt dan een betrouwbaar functionerende Rechtsstaat. Wij roepen alle politieke partijen op dit besluit op dag 1 na de verkiezingen terug te draaien.”

Donderdagavond aanstaande organiseert de Milieufederatie een debat met alle grote politieke partijen over precies dit onderwerp. Is de overheid wel in staat de gezondheid van omwonenden rond Schiphol, TATA-Steel en Chemours voldoende te beschermen? 20.00 uur, Huis van de Wijk – Wijk aan Duin – Wilgenhoflaan 2C in Beverwijk.

Dit debat is een kans voor politici en inwoners om samen te werken aan oplossingen en te bespreken hoe de politieke besluitvorming kan worden verbeterd om de gezonde leefomgeving van burgers beter te beschermen.

Geïnteresseerden die bij dit debat aanwezig willen zijn, kunnen zich aanmelden met behulp van dit online formulier.