Groen in de Buurt start weer

18 september 2023

Groen in de Buurt start weer

Inwoners met een idee voor een groene oppepper voor hun buurt, kunnen hun idee aanmelden bij het project Groen in de Buurt. Deelnemers krijgen hulp om het idee uit te werken tot een concreet plan. Daarna gaan ze samen met de buurt aan de slag.

Bloembakken, nieuwe perken of beplanting rondom bomen maken het straatbeeld fleuriger. Ook kunnen ze ervoor zorgen, dat de wijk beter bestand is tegen extreem weer. Bomen en planten zorgen namelijk voor verdamping en verkoeling bij droog en heet weer. En minder tegels zorgt ervoor dat er extra water kan weglopen in de bodem bij grote regenbuien. Een groene straat geeft de leefbaarheid van de buurt en de gezondheid van de bewoners een boost. En de wijk wordt aantrekkelijk voor insecten, vlinders en vogels.

Groen in de Buurt

Vorig jaar was de eerste ronde voor Groen in de Buurt in Heiloo en Bergen. Tien bewonersgroepen hebben toen hun buurt klimaatbestendiger gemaakt. Bijvoorbeeld door tegels te verwijderen of door meer vaste planten op openbare plekken te planten. Het project is een samenwerking van de gemeente met Landschap Noord-Holland, IVN en de Natuur en Milieufederatie NH. Deze organisaties zien dat steeds meer mensen aan de slag willen met de natuur in hun eigen buurt. Voor mooier groen, meer biodiversiteit, een beter klimaat of gewoon voor de gezelligheid. De provincie en de gemeente stellen budget beschikbaar voor de uitvoering; de natuurorganisaties helpen bij het uitwerken van de plannen, het leggen van contacten, ecologisch advies en eventueel materiaal voor de uitvoering.

Ideeënavonden

Enthousiast? Meldt u zich dan aan voor de ideeënavond op 26 september 19.00 uur in het kantoor van Landschap Noord-Holland aan de Schuine Hondsbosschelaan. Tijdens deze avond kunt u inspiratie opdoen en eventueel uw idee alvast voorleggen. Aanmelden kan via www.mnh.nl/groenindebuurt-buch.

Tags:

Meer informatie?

Profiel Minella Haazelager

Minella Haazelager

Projectleider Biodiversiteit