Gezocht: doeners voor meer groen in Heiloo en Bergen

27 juni 2022

Gezocht: doeners voor meer groen in Heiloo en Bergen

Groen Kapitaal in de buurt gaat aan de slag

Wie groene vingers heeft en een idee heeft hoe z’n buurt wel een oppepper kan gebruiken, kan van de gemeenten Heiloo en Bergen hulp én een budget krijgen. De gemeenten willen inwoners zo stimuleren om hun eigen buurt te ‘vergroenen’. Samen zorgen voor een groenere en aantrekkelijkere leefomgeving, dat is het doel van het programma Groen Kapitaal in de Buurt. Op 12 en 13 juli worden de eerste ideeënavonden voor bewoners gehouden. “Met deze eerste aanzet helpen we inwoners om ideeën samen met de buurt uit te werken tot een concreet plan waarmee je aan de slag kan”, aldus wethouder van de gemeente Bergen, Erik Bekkering.

Een groene straat draagt bij aan de leefbaarheid van de buurt en de gezondheid van de bewoners. Bloembakken, nieuwe perken en boomspiegels maken het straatbeeld al fleuriger én kunnen ervoor zorgen dat de wijk beter bestand wordt tegen extreem weer. Zo kan er door tegels te verwijderen bij grote regenbuien meer water weglopen in de bodem. Bomen en planten zorgen voor meer verdamping en voor verkoeling bij droog en heet weer. De wijk wordt zo ook aantrekkelijk voor wilde bijen, vlinders en vogels. En slot: het is hartstikke gezellig om samen met je buren de handen uit de mouwen te steken. Ben je al enthousiast? Meld je dan aan voor de ideeënavond!

Ideeënavonden

De ideeënavond (19.00 tot 21.00 uur) is dinsdag 12 juli uur in Heiloo op het kantoor van Landschap Noord-Holland aan de Schuine Hondsbosschelaan 45a en woensdag 13 juli in het gemeentehuis van Bergen aan de Jan Ligthartstraat 4 in Alkmaar. Tijdens deze avond kun je inspiratie opdoen en kijken of je idee kans van slagen heeft. Bij Groen Kapitaal in de Buurt worden niet alleen ideeën bedacht: het is de bedoeling dat bewoners deze zelf gaan uitvoeren. De Provincie Noord-Holland en de gemeenten Heiloo en Bergen hebben hiervoor geld beschikbaar gesteld. Wethouder van de gemeente Heiloo, Antoine Tromp, legt verder uit: “Groen Kapitaal helpt bij het uitwerken van de plannen, het leggen van contacten, ecologisch advies en eventueel materiaal voor de uitvoering. Zo kun je snel aan de slag met jouw idee.”

Aanmelden kan via www.mnh.nl/groen-kapitaal-buch

Over Groen Kapitaal in de Buurt

Groen Kapitaal in de Buurt is een programma van Landschap Noord-Holland, IVN Noord-Holland en de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland. Deze organisaties zien dat steeds meer mensen aan de slag willen met de natuur in hun eigen buurt. Voor mooier groen, meer biodiversiteit, een beter klimaat of gewoon voor de gezelligheid. De organisaties ondersteunen deze groep mensen in de provincie Noord-Holland via begeleiding bij de realisatie van groene bewonersinitiatieven. De aanpak is drieledig en bestaat uit een participatieve buurtaanpak, een voucherregeling en verbinding via het kennisnetwerk.

Meer informatie

Profiel Marieke den Nijs

Marieke den Nijs

Senior projectleider Landbouw en Natuur