Gezamenlijke reactie natuurorganisaties op staatssteun KLM

26 juni 2020

Gezamenlijke reactie natuurorganisaties op staatssteun KLM

KLM krijgt 3,4 miljard euro aan steun om de coronacrisis te overleven. Wij vinden dat samen met Greenpeace, Milieudefensie en Natuur&Milieu onacceptabel: “KLM wordt door de overheid in de lucht gehouden en kan grotendeels op oude voet verder. Zoals meerdere keren per dag naar Brussel vliegen, omwonenden (nog steeds) ‘s nachts wakker houden en stikstof, fijnstof en CO2 uitstoten. Zonder dat er belasting wordt betaald over tickets en kerosine. Het kabinet had de keuze voor groen en eerlijk herstel, maar besluit anders.

De klimaatvoorwaarden schieten ruimschoots tekort en dat is zeer teleurstellend. KLM is een grote vervuiler en moet zich net als andere sectoren houden aan klimaatafspraken. Blind vertrouwen op biokerosine brengt ons nog verder van huis, en ook de CO2-reductie doelen zijn te mager om serieus te nemen.

Deze miljarden aan belastinggeld hadden gebruikt moeten worden om KLM op het juiste spoor te zetten. Een spoor dat leidt tot minder uitstoot in lijn met klimaatafspraken. Dat kan alleen met synthetische kerosine en veel minder korte afstandsvluchten naar plaatsen met een snellere treinverbinding als Londen, Parijs, Frankfurt en Brussel. Want alleen dan pakken we de coronacrisis én de klimaatcrisis aan.”

In de uitzending van Nieuwsuur van vrijdag 26 juni werd aandacht geschonken aan dit item.