Even voorstellen: onze nieuwe netwerkdirecteur Corinne de Jonge van Ellemeet

27 maart 2014

Even voorstellen: onze nieuwe netwerkdirecteur Corinne de Jonge van Ellemeet

Corinne de Jonge van Ellemeet
Corinne de Jonge van Ellemeet netwerkdirecteur van de Natuur en Milieufederaties.

Corinne de Jonge van Ellemeet is op 1 maart begonnen als netwerkdirecteur van de Natuur en Milieufederaties.

Deze eerste maand is Corinne bij alle 12 provinciale milieufederaties ter kennismaking langs gegaan. Maandag j.l. is ze voor een informatief en informeel bezoek bij MNH in Zaandam geweest.

Kan je kort vertellen wie je bent?

“Ja zeker. Ik ben Corinne en woon met mijn gezin in Abcoude. Ik ben opgegroeid in de buurt van Den Haag en heb in Amsterdam gestudeerd, geschiedenis en later bedrijfskunde. Ik heb voor de landelijke en gemeentelijke overheid gewerkt en de afgelopen 3 jaar als adjunct-directeur voor de Westergasfabriek, een bedrijf in Amsterdam.”

Waarom heb je de stap gezet naar de Natuur en Milieufederaties?

“Ik heb me in eerdere banen wel met natuur en milieu beziggehouden maar het was nooit de kern van mijn werk. Terwijl het mij één van de meest spannende terreinen lijkt om op te werken. De urgentie is groot en dat geldt ook voor de dynamiek: zo veel bedrijven en mensen tonen initiatief, er gebeurt van alles, dat biedt veel kansen.”

En waarom dan juist de Natuur en Milieufederaties binnen deze sector?

“Er is geen enkele andere Nederlandse organisatie op het gebied van natuur en milieu met zo’n uitgebreid netwerk in de regio en op het lokale niveau. Ik vind het inspirerend om te werken bij een club die initiatieven neemt, de lokale beweging faciliteert en die ook het landelijke met het lokale verbindt.”

Wat is je eerste indruk?

“Ik ben natuurlijk net aan de slag en pas bij vier federaties langsgeweest, maar ik heb al een aantal inspirerende voorbeelden gezien. Het Friese project rond het terugdringen voedselverspilling en bewust eten vind ik een mooi eigen initiatief dat goed aanslaat bij de Friezen. De ecologische voetafdruk wordt slim ingezet als aansprekend instrument. Een heel ander voorbeeld is de minor Social Green die de Overijsselse federatie heeft ontwikkeld met de hogeschool Windesheim, mooi om te zien hoe onze kennis ingezet wordt voor het hoger onderwijs. Of hoe de Zuid-Hollandse federatie een grote bijdrage levert aan het verduurzamen van de Rotterdamse haven. En natuurlijk ben ik onder de indruk van de manier waarop alle federaties bijdragen aan ontwikkelingen rond duurzame energie en energiebesparingen. De combinatie van kennis bieden en kennis en ervaring delen blijkt heel succesvol en effectief. We zijn daarmee van waarde voor burgers, bedrijven en voor de landelijke en lokale overheden.”

En wat ga jij doen als netwerkdirecteur?

“Ik denk dat er veel succesvolle projecten lopen in provincies waar andere provincies geen weet van hebben. Ik wil die projecten en succesvolle werkwijzen onder de aandacht brengen van collega federaties zodat zij ze over kunnen nemen. Sommige lokale ontwikkelingen kunnen we ook landelijk oppakken en succesvol maken. Daarnaast zijn er nog veel mogelijkheden voor vernieuwende projecten, waarbij we aan de slag kunnen gaan met nieuwe partners. En ten slotte wil ik het werk van de federaties zichtbaarder maken voor een nog breder publiek, voor bedrijven maar zeker ook voor particulieren. Met een grotere naamsbekendheid kunnen we nog meer bereiken. Genoeg te doen dus, gelukkig!”

Waar kijk je het meest naar uit?

“Wat ik het allerleukst vind aan deze baan is dat ik bij ontwikkelingen door het hele land betrokken ben. Geweldig om je eigen land zo beter te leren kennen en om bij te dragen aan het verduurzamen van Nederland.”