Energietransitie: Noord-Holland laat zien hoe

25 mei 2023

Energietransitie: Noord-Holland laat zien hoe

Nieuw platform www.vanhoenaarzo.nl maakt de energietransitie begrijpelijk voor iedereen

De klimaatcrisis en de noodzaak om op korte termijn volledig over te stappen op duurzame energiebronnen stelt Noord-Holland en Nederland als geheel voor een enorme opgave. Wat er moet gebeuren om Noord-Holland energieneutraal te krijgen is duidelijk: we moeten overstappen op schone energie. Maar hoe dan? Dat is dé grote  vraag. En die vraag bestaat uit wel duizend andere vragen zoals: hoe ga ik zonnepanelen plaatsen als ik geen eigen dak heb? Hoe bepalen we eigenlijk waar we die windmolens gaan plaatsen? Hoe ga ik de verduurzaming van mijn huis betalen? Niet één oplossing voor alles, wel heel veel antwoorden en mogelijkheden. Daarom lanceren de Noord-Hollandse gemeenten, waterschappen, provincie, netbeheerders en bedrijven samen het nieuwe platform www.vanhoenaarzo.nl. Een plek waar al deze vragen een antwoord en gezicht krijgen. Naast veel ‘Hoe?’ is er gelukkig ook heel veel ‘Zo’. Buurtbewoners, energiecoöperaties, ondernemers en gemeenten geven overal in Noord-Holland al het goede voorbeeld. Denk mee, doe mee en profiteer mee.

Van Hoe naar Zo: Zij gingen je al voor

Een klimaatneutraal Noord-Holland en zelfs Nederland klinkt misschien heel groot en ver weg. Echter zijn er overal kansen en laten mensen in Noord-Holland al zien dat het kan. Buurtbewoners vertellen op het nieuwe inspiratieplatform wat er in jouw buurt en huis allemaal mogelijk is. Op weg naar een klimaatneutraal Noord-Holland brengt veel positiefs, zoals schone lucht in de wijk, nieuwe banen en een lagere energierekening. Gemeenten die laten zien hoe je kan meepraten en meebeslissen. Ondernemers die hun ervaringen delen. Naast heel veel ‘Hoe?’ is er dus ook heel veel ‘Zo’. Zo wil buurtbewoner Elvis een windmolen in Amsterdam Zuid-Oost om bewustwording over duurzaamheid te creëren; laat Michiel, van energiecoöperatie Haarlem Noorderlicht, Haarlemmers die geen eigen dak hebben profiteren van zonnepanelen op daken van scholen en bedrijven in de buurt. En heeft Arnoud van Schiphol Tradepark, een slimme manier gevonden om energie te verdelen tussen bedrijven, waardoor het stroomnet wordt ontlast. Hoe kunnen we de energietransitie aanpakken? Zo dus!

De overstap naar duurzame energie

“Verreweg de meeste mensen erkennen dat klimaatverandering een groot probleem is, dat de mens die veroorzaakt en dat we er actie op moeten ondernemen. De intenties van mensen kunnen echter nog zo mooi zijn, het is iets anders om ook daadwerkelijk zelf stappen in verduurzaming te zetten. Je moet oude dingen loslaten, over onzekerheden heen stappen en het nieuwe omarmen. Dit nieuwe platform gaat mensen daar bij ondersteunen, want alleen samen lukt het ons om Nederland klimaatneutraal te krijgen,” aldus Reint Jan Renes, gedragswetenschapper en lector psychologie voor een Duurzame Stad. De verschillende partijen zetten, met de lancering van het platform, een belangrijke stap die ervoor kan zorgen dat mensen positiever aankijken tegen de energietransitie. Met elkaar delen ze een nieuw verhaal vanuit zowel de overheid, maatschappelijke organisaties, bedrijven en inwoners. Zo laten ze samen zien hoeveel ze al doen om energieneutraal te worden. En bieden ze tevens inspiratie om samen nog meer te doen. Hoe? Zo dus! www.vanhoenaarzo.nl