De balans tussen vraag en aanbod, besparen en opwekken

27 januari 2016

De balans tussen vraag en aanbod, besparen en opwekken

Onze nieuwsbrieflezers hoef je niet uit te leggen dat energiebesparing loont. Maar wie over zijn eigen huis nadenkt en met energiebesparing aan de slag wil, ziet soms door de bomen het bos niet meer! Waar begin je met het verbeteren van je woning? Spouwmuurisolatie? Dubbel glas? Of toch die zonnepanelen?

Duurzame energie opwekken of besparen?

Ook experts kunnen niet zomaar een standaard advies geven. De woning zelf maar ook het gebruik door bewoners kan het rendement van verbeteringen verschillen. Vaak behaal je meer effect met besparing/isolatie dan het inzetten op het duurzaam opwekken van energie. En, helaas, er zijn ook maatregels waar je spijt van kunt krijgen doordat ze duur uitpakken of een minimaal rendement hebben. Bomen en bos!

De Natuur en Milieufederatie gaat de vraag naar isolatie maatregelen én het aanbod een impuls geven. Samen met Bouwend Nederland, Uneto VNI, Energieke Regio en de Rabobank gaan wij ons inzetten om de vraag naar energiebesparingsproducten te laten groeien. Want vele kleintjes maken natuurlijk één grote.

Bijvoorbeeld: Door de vraag aan te jagen, kunnen bouwers en installateurs een betere prijs gaan rekenen. En dat maakt isolatie (nog)rendabeler. En, aan de andere kant van het spectrum proberen we aannemers en installateurs tot samenwerking te brengen. Zodat installateurs oog krijgen voor isolatiemaatregels en aannemers voor de installatietechniek.