Eerste live editie Nacht van het Wad en Ontwakend Landschap

5 juli 2021

Eerste live editie Nacht van het Wad en Ontwakend Landschap

Op zaterdag 26 juni, net na midzomernacht, vond de eerste live editie plaats van de Nacht van het Wad. Zaterdagochtend vroeg konden de deelnemers van Ontwakend Landschap de zon zien opkomen tijdens een prachtige wandeling over voormalig eiland Wieringen. Ook in de avond en nacht van zaterdag vonden er langs de waddenkust diverse activiteiten plaats om stil te staan bij de effecten van lichtvervuiling en om de schoonheid van de donkere hemel boven het Waddengebied te vieren.

Clair van den Boogaard, één van de 40 deelnemers aan Ontwakend Landschap: ‘Ik stond zaterdagochtend om 1:15 uur op, om zo met mijn vader de zon over de Waddenzee op te zien komen. Wat een betoverende wandeling. 20 km eerst het donker beleven en nu het landschap in het zicht zien.’

Zaterdagavond voer de ZK9 vanuit de buitenjachthaven op Lauwersoog naar de zeehondenbank in de Waddenzee. Door het heldere weer konden de deelnemers genieten van de zeehonden onder het genot van een gebakken visje. De vaartocht was binnen een paar uur uitverkocht. De vaartocht was met recht een groot succes te noemen.

Donkerte van de Wadden

Nacht van het Wad is een deelproject binnen het programma Donkerte van de Wadden. Dit programma heeft als doel bewoners, recreanten en toeristen de duisternis van het Waddengebied te laten ervaren en nieuwe rustzoekende toeristen naar de waddenkust te trekken. Met behulp van belevingsplekken en jaarrond georganiseerde activiteiten wordt dit gerealiseerd. Onder de noemer Nacht van het Wad worden vier keer per jaar uiteenlopende evenementen georganiseerd langs de waddenkust. Hierbij valt te denken aan nachtwandelingen en -waddenexcursies, diners bij kaarslicht, nachtmuziek, lezingen en workshops.

Data Nacht van het Wad 2021

Nacht van het Wad vindt vier keer per jaar plaats rond astronomisch herkenbare momenten. Als gevolg van de corona maatregelen was dit de eerste live editie van Nacht van het Wad van 2021. De volgende Nacht van het Wad valt samen met het ingaan van de wintertijd op 30 oktober en de laatste nacht is weer rond de kortste dag van het jaar in het weekend van 18 december.

Doe mee!

Met Nacht van het Wad vragen de Natuur en Milieufederaties van Friesland, Groningen en Noord-Holland en de Rijksuniversiteit Groningen specifieke aandacht voor duisternis in het Waddengebied. Ze roepen alle ondernemers en organisaties die actief zijn in het Waddengebied op om mee te doen met het organiseren van activiteiten of evenementen tijdens de Nacht van het Wad.

Foto’s: Niels Kornelis Meijer