Onderzoek naar mogelijkheden zonnepanelen op parkeerplaatsen

24 januari 2019

Onderzoek naar mogelijkheden zonnepanelen op parkeerplaatsen

In Nederland is veel vraag naar duurzame energie. Tegelijkertijd is er discussie over de vraag waar die duurzame energie dan vandaan moet komen. Zo kennen zonne- en windparken op land veel tegenstanders omdat ze de natuur zouden beschadigen en het uitzicht aantasten. Gelukkig zijn er nog diverse mogelijkheden voor zonnepanelen zonder dat dit ten koste gaat van natuur. Daken van huizen en bedrijven zijn daar een goed voorbeeld van. Roel Kroese, stagiair bij MNH, gaat de komende maanden onderzoek doen naar de mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen op parkeerterreinen.

In Noord-Holland, en elders in Nederland, zijn veel locaties met parkeerplaatsen die alleen gebruikt worden om te parkeren. Dat is erg jammer want een groot deel van de parkeerplaatsen kan worden gebruikt om zonnepanelen te plaatsen. Veel van zulke plekken liggen naast bedrijven, in de stad of aan het strand. Al deze parkeerplaatsen bij elkaar opgeteld hebben een oppervlakte die voldoende is voor het rendabel opwekken van duurzame energie.

Natuur gaat niet verloren

Het is ons allemaal wel eens overkomen dat je op een mooie zonnige dag bij je geparkeerde auto terugkomt, de deur opent en begroet wordt met wat de binnenkant van je oven had kunnen zijn. Een overkapping kan dit grotendeels verhelpen. Kortom: zonnepanelen op parkeerplaatsen zorgen niet alleen voor het opwekken van energie. Ze leveren ook schaduw. Een extra voordeel.

Bij het onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen op parkeerplaatsen kunnen we van voorbeelden elders in het land leren, zoals in Assen. Klik hier voor de link naar het voorbeeld. Zodra het onderzoek van onze stagiair Roel Kroese is afgerond worden de uitkomsten daarvan op onze site kenbaar gemaakt.