Duiken tegen ‘plastic soep’ in het Twiske

14 juli 2014

Duiken tegen ‘plastic soep’ in het Twiske

Enthousiaste Big Jump-ers van Duikclubs Down Under en de Walvis, St. Hart voor het Twiske en Milieufederatie Noord-Holland sprongen afgelopen zondag 13 juli bij Haven de Roemer van natuur- en recreatiegebied het Twiske in het water.

Big Jump 't Twiske Noord-Holland springen tegen plastic soep foto Dirk Jongejans
Big Jump ’t Twiske Noord-Holland springen tegen plastic soep foto Dirk Jongejans

De vier organisaties vroegen met deze Big Jump aandacht voor het belang van een schoon recreatiegebied en schoon zwemwater, waar je geen zwerfvuil tegen komt tijdens het zwemmen of duiken.

Iedereen kan daar aan bijdragen door na een bezoek aan het Twiske zijn eigen afval op te ruimen.

Voorafgaand aan de Big Jump maakten duikers van Down Under de bodem van de haven schoon. Het resultaat was een kliko vol rommel, waaronder een oude emmer, plastic zakken, blikjes en flessen. Door rommel op te ruimen en te voorkomen dat plastic in het water komt, kan iedereen iets doen tegen de Plastic Soep. Plastic in de natuur en in het water is niet alleen een grote ergernis voor veel mensen, maar is ook schadelijk voor dieren die in en rond het water leven.

Nederland springt voor schoon water. Big Jump 2014
Nederland springt voor schoon water. Big Jump 2014 foto Gerrit de Boorder, Stichting Hart voor het Twiske

De Big Jump is een internationaal evenement. Overal in Europa sprongen 13 juli om klokslag 15 uur tienduizenden mensen in rivieren en meren om aandacht te vragen voor schoon water. In Nederland vond in zeven provincies de Big Jump plaats.