Doe mee met de Dag en de Nacht van het Wad op 26 juni

3 juni 2021

Doe mee met de Dag en de Nacht van het Wad op 26 juni

In het weekend van 26 juni staan de Natuur en Milieufederaties van Groningen, Friesland en Noord-Holland, Rijksuniversiteit en Visit Wadden stil bij de 12de verjaardag van de UNESCO Werelderfgoed status van de Waddenzee. Dit vieren ze met de Dag en de Nacht van het Wad. De partijen roepen waddenliefhebbers en ondernemers op om dit samen met hen te vieren.

Unesco Werelderfgoed

In 2009 heeft UNESCO de Waddenzee tot Werelderfgoed uitgeroepen. Tijdens de Dag van het Wad wordt de 12de verjaardag van deze bijzondere status gevierd. Er wordt stilgestaan bij hoe bijzonder dit gebied is en de kwetsbaarheid wordt onder de aandacht gebracht. Visit Wadden nodigt ondernemers in het waddengebied uit om tijdens deze dag een voorproefje van hun bestaande activiteit aan te bieden. Bezoekers in het gebied kunnen dan bijvoorbeeld ervaren hoe het is om met de voeten in het slik te staan, genieten van een miniproeverij van één van de Waddengerechten of een museum te bekijken via een kijkdoos. Kijk voor meer informatie op dagvanhetwad.nl.

Nacht van het Wad

Met ‘Nacht van het Wad’ vragen de Natuur en Milieufederaties van Friesland, Groningen en Noord-Holland en de Rijksuniversiteit specifieke aandacht voor duisternis in het Waddengebied. Tijdens Nacht van het Wad worden allerlei nachtelijke activiteiten georganiseerd. Hierbij valt te denken aan nachtwandelingen en -waddenexcursies, diners bij kaarslicht, nachtmuziek, lezingen en workshops. Ze roepen dan ook alle ondernemers en organisaties die actief zijn in het Waddengebied op om mee te doen met het organiseren van activiteiten of evenementen. Aanmelden van activiteiten kan op de website nachtvanhetwad.nl. Hier is ook een overzicht te vinden van alle activiteiten.

Data Nacht van het Wad 2021

De Nachten van het Wad vinden plaats rond astronomisch herkenbare momenten. De eerstvolgende Nacht van het Wad valt na het Midzomer weekend van 26 op 27 juni, de daaropvolgende valt samen met het ingaan van de wintertijd op 30 oktober en de laatste nacht is rond de kortste dag van het jaar in het weekend van 18 december.

Nacht van het Wad is onderdeel van het programma Donkerte van de Wadden en wordt mede mogelijk gemaakt door het Waddenfonds en de Provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen.