Controversieelverklaring Wet Transitiefonds vertraagt aanpak stikstof, water en klimaat

3 oktober 2023

Controversieelverklaring Wet Transitiefonds vertraagt aanpak stikstof, water en klimaat

De Eerste Kamer heeft vandaag de Wet Transitiefonds als controversieel bestempeld, waardoor deze voorlopig niet behandeld zal worden. De wet had de oprichting van een fonds van ruim 24 miljard euro mogelijk kunnen maken voor cruciale maatregelen op het gebied van stikstofreductie, waterbeheer en klimaat. Dit besluit leidt tot veel onzekerheid over de uitvoering van stikstof- en natuurherstelmaatregelen. Natuur- en milieuorganisaties Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, Natuur & Milieu, de Natuur en Milieufederaties en LandschappenNL zijn hierdoor zeer bezorgd over de toekomst van natuurherstel en de voortgang van de gebiedsprocessen in Nederland. ‘Het is vertraging op vertraging, terwijl de natuur echt niet meer kan wachten.’

De instelling van het Transitiefonds is van vitaal belang voor provincies om snel toegang te krijgen tot de nodige financiële middelen voor natuurherstel en het uitvoeren van de gebiedsplannen. Betrokken partijen – van boer tot bouwer tot natuurbeheerder – weten nu nog steeds niet waar ze aan toe zijn en hoe hun toekomst eruit zal zien.

Het uitstellen van de oprichting van het Transitiefonds is niet geïsoleerd te bekijken; het komt bovenop eerdere aankondigingen dat de beoordeling van provinciale plannen meer tijd zal vergen. Al deze vertragingen hebben een negatief effect op de toch al zorgwekkende toestand van de natuur in Nederland. Concrete actie is nodig om de stikstofproblematiek, het waterbeheer en klimaatverandering aan te pakken. Het demissionaire kabinet moet daarom snel duidelijkheid bieden, zodat er in 2024 geen vertraging ontstaat. Een nieuw kabinet moet de verantwoordelijkheid nemen om het Transitiefonds na de verkiezingen zo spoedig mogelijk in te stellen.

De natuurorganisaties werken graag op landelijk én gebiedsniveau mee om samen met overheid en andere betrokkenen de natuur te beschermen en te herstellen.

Tags:

Meer informatie?