Boetes uit Brussel voor slechte luchtkwaliteit?

12 maart 2015

Boetes uit Brussel voor slechte luchtkwaliteit?

Een waarschuwing!

Onze collega’s van Milieudefensie waarschuwden dinsdag opnieuw voor de hoge fijnstof concentraties in  grote steden en bij verkeersknooppunten.

De concentraties schadelijke stoffen rond drukke verkeersaders in Nederland zijn nog altijd te hoog. Als de luchtkwaliteit niet snel verbetert, dreigen volgens Milieudefensie boetes uit Brussel, mogelijk oplopend tot honderden miljoenen euro’s.

Op twee derde van de 58 verkeersaders waar de milieuclub met omwonenden de luchtkwaliteit meet, zijn begin dit jaar te hoge concentraties stikstofdioxide vastgesteld. Nederland moet dit jaar voldoen aan een Europese norm voor de uitstoot van schadelijke stoffen, maar dat gaat op deze locaties naar alle waarschijnlijkheid niet lukken.

Ook wij zijn bezorgd over de luchtkwaliteit. Vorige week hebben we daar nog op gewezen in het debat van de lijsttrekkers in de IJmond. En het gaat niet alleen om de lucht op verkeersknooppunten. In de Omgevingsraad Schiphol zullen wij ons hard maken voor een onderzoek naar het ultra fijnstof dat mogelijk de lucht rond de luchthaven vervuilt.